Tämä toimii: Turvallisuustaidoilla kilpasille

Jane Uusikylän kasiluokkalaiset ovat opetelleet Nou hätä -kampanjassa paloturvallisuus- ja ensiaputaitoja. Taidoissa on päädytty myös kisaamaan.

Miten parannamme paloturvallisuutta? Mitä teen, jos mummo lyyhistyy katuun? Milloin soitan 112:een?

Jo kolmas vuosikerta Lahden Salpausselän koulun kaseja – tänä vuonna yhdeksän luokkaa – treenaa arjen turvallisuustaitoja valtakunnallisessa pelastustaitokampanjassa. Tavoitteet ovat korkealla, sillä paras joukkue pääsee kisaamaan muiden koulujen kanssa.

Turvallisuustaitoihin perehdyttävät koulun Nou hätä -yhteyshenkilö, kotitalouden ja terveystiedon opettaja Jane Uusikylä ja muut terveystiedon opettajat.

– Ensiapu- ja turvallisuustaidot ovat kansalaistaitoja ja tuntui tärkeältä ryhtyä tähän. Kavereideni joukossa on palomiehiä ja poliiseja ja olemme puhuneet paljon turvallisuusasioista, Uusikylä perustelee kannustaen muitakin opettajia ja kouluja osallistumaan.

Harjoittelu alkoi, kun pelastuslaitoksen kouluttaja tuli koululle kertomaan tavallisimmista tapaturma- ja palovaaroista ja vaarojen ehkäisystä. Opettajat ovat myös hyödyntäneet kampanjan oppimateriaalipakettia, jonka opetusvideot ovat innostaneet oppilaita.

Tärkeintä on oppiminen, eikä kampanjaan tarvitse osallistua kilpaillen. Salpausselän koulun kasit ovat kuitenkin nielaisseet kisaporkkanan. Viime keväänä Uusikylän luokka voitti Lahden koulujenväliset kisat ja sijoittui maakuntakisassa kolmanneksi.

 

Ei mitään hätää

  • Nou hätä -pelastustaitokampanjassa kahdeksasluokkalaiset opettelevat tunnistamaan ja estämään tapaturma- ja palovaaroja ja toimimaan oikein onnettomuus-, tulipalo- tai muussa hätätilanteessa.
  • Kouluille on laadittu sähköinen oppimateriaalipaketti ja pelastuslaitokselta voi pyytää asiantuntija-apua.
  • Kampanjaa koordinoi Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek. Ilmoittautuminen 31.1.2020 mennessä.