Livekuunnelma avaa turvapaikanhakijoiden ajatuksia

Kotimatkalla? -livekuunnelma herätti kymppiluokkalaiset ajattelemaan eri taustoista tulevien kokemuksia ja katsomaan maailmaa toisen näkökulmasta, Tiina Hämäläinen toteaa. Hän opettaa Turun kristillisessä opistossa suomea toisena kielenä sekä äidinkieltä ja kirjallisuutta.

– Kokeilen mielelläni uusia juttuja opetuksessani. Inhimillisyyden ja ajattelun kehittäminen on tärkeää, ja livekuunnelma tuntui vastaavan näihin tavoitteisiin.

Varsinais-Suomen osallistavan taiteen keskuksen, Framilin tuottamaan kuunnelmaan on kerätty Suomeen turvapaikanhakijoina saapuneiden tarinoita suomalaisuudesta ja elämästä Suomessa. Siitä kotimatkasta, joka alkaa, kun pakomatka päättyy. Teksti on Framilin verkkosivuilla.

 

Ideana on, että teksti luetaan ääneen repliikki kerrallaan kaikkien läsnäolijoiden kesken. Hämäläinen käyttää opetuksessaan muutenkin paljon toiminnallisia työkaluja. Kuunnelman osallistavuus vaikutti hyvältä.

– Mietin etukäteen, jaksaako vilkas kymppiluokka keskittyä lukemiseen ja tekstin seuraamiseen. Mutta kaikki heittäytyivät hienosti mukaan, ja kokemus oli jopa intensiivinen.

Opettaja uskoo, että kuunnelman simppeli toteutustapa, ääneen lukeminen sekä aitojen ihmisten kokemukset ja tarinat tekivät oppilaisiin vaikutuksen.