Talouskriisi kysyy Vaasalta viisautta ja arvovalintoja

Vaasa keikkuu kriisikuntamenettelyn partaalla. Puun ja kuoren välissäkin on pystyttävä toimimaan, sanoo pääluottamusmies Lauri Leminen.

Vaasan kaupungin talousvaikeudet ovat ylittäneet viime aikoina valtakunnallisenkin uutiskynnyksen.

Vaasa on suurin niistä Suomen yhdeksästä kunnasta, jota uhkaa kriisikuntamenettely tämän vuoden lopussa. Kriisikunnaksi ja siten valtiovarainministeriön ohjaukseen Vaasa joutuu, ellei se saa tänä vuonna nollattua sille viime vuosien tilinpäätöksissä kertynyttä alijäämää.

 

Tilanne on kriittinen, mutta se ei tarkoita, etteikö Vaasassa kyettäisi tekemään töitä säästötoimien vaikutusten minimoimiseksi.

– Virkamiehille ja poliitikoille on tarjoiltava vaihtoehtoja ja tietoa siitä, mitä säästötoimet tarkoittavat opetuksessa ja kasvatuksessa. Se on vaikeaa, mutta jos annamme esimerkiksi lomautuksien osalta periksi nyt, sama toistuu ensi vuonna uudestaan, sanoo Vaasan perusopetuksen ja lukion pääluottamusmies Lauri Leminen.

Maaliskuun alussa kiviä käännettiin varhaiskasvatuksesta, kun Vaasan kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyssä oli neljän avoimen päiväkodin lakkauttaminen ja päiväkotien henkilökunnan lomauttaminen kolmeksi päiväksi.

Lautakunta hylkäsi esityksen ja totesi, että säästöissä pohja on tullut vastaan. Aiemmin lautakunta torppasi vastaavat lomautukset perusopetuksessa.

– Kasvatus- ja opetuslautakunta on toiminut vastuullisesti ja sillä on ollut viisautta tutkia ihan tosissaan, mitä säästöjä lopulta voidaan toteuttaa.

 

Vaasan kaupunkistrategiassa kaupunki luonnehtii itseään ”koulutuskaupungiksi eskarista yliopistoon”.

– Jos leikkausten tiellä vielä jatketaan, on meillä pian käsissämme tilanne, että yliopisto-osaajat ja koulutuslähettiläät tulevat oman kaupunkimme ulkopuolelta. Jos perusopetus ei ole kunnossa, huippuosaajia ei täällä samalla prosentilla synny.

Lemisen mukaan perusopetus on pysynyt viime vuodet budjetissaan ja osallistunut säästötalkoisiin merkittävällä panoksella.

– Sen sijaan kaupungissa tuotetaan ei-lakisääteisiä palveluita, joiden ylläpitäminen maksaa vuosittain useita miljoonia yli valtakunnan keskiarvon. Perusopetuksessa on päinvastoin, sen resursointi Vaasassa on valtakunnallisen keskiarvon alapuolella. Nyt on valintojen aika. Tällä menolla maksajiksi joutuvat vaasalaiset lapset ja nuoret.