Tästä opin
Kun tutustuin Ruskeat tytöt -verkkojulkaisuun, alkoi hävettää. En suomalaisen korkeatasoisen peruskoulun ja lukion käyneenä tiennyt rakenteelliseen rodullistamiseen ja etnisyyteen liittyvistä asioista juuri mitään.
Minun opiskeluaikanani aiheita ei käsitelty opettajankoulutuksessakaan. Opettajat kuitenkin tarvitsevat kulttuurista sensitiivisyyttä.
Kirjailija Koko Hubaran perustamalla sivustolla on muun muassa eri etnisistä taustoista tulevien tekijöiden blogi ja podcasteja. Sivustolla on oma kirjoittajakoulu RT LIT Akatemia.
Ruskeattytot.fi
Tähän haluan tarttua
Kirjan ensi versio tuli vastaani jo opiskeluaikana ja siitä on ilmestynyt uudistettu painos. Teos on ollut itselleni erityisopetuksen perusmuuri, johon olen tarvittaessa voinut nojata. Siinä kuvatut tieteellisesti todennetut menetelmät kuten yhteisopettajuus ja vertaisoppiminen soveltuvat tämän päivän erityisopetukseen.
Kirjaa voi käyttää sekä yksittäisenä inspiroijana että laajemmin koko koulun erityisopetuksen suunnittelussa.
David Mitchell, Dean Sutherland: What Really Works in Special and Inclusive Education. Routledge. 3. ed. 2020.
Tästä innostun
Tunnen Hanna Brotheruksen koreografina. Nyt hän ilahdutti elämäkerrallisen romaanin kirjoittajana.
On jotain niin ihanaa huomata, että olemassa on näin rohkeita ihmisiä. Kirja kuvaa monipuolista ihmistä, joka tarttuu rohkeasti asioihin. Minulle tanssijana ja kahden tyttären isänä kirja on monin tavoin liikuttava kokonaisuus.
Kirjoittajan tavoin olen omien lasten kautta oppinut paljon elämästä ja maailmasta.
Hanna Brotherus: Ainoa kotini. WSOY 2021.
Vinkit antoi Savonlinnan Nätkin koulun erityisluokanopettaja Kalle Pulkkinen. Häntä inspiroivat arjessa omat lapset ja oppilaat. Kirjallisuudessa inspiroi Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan, luulen. Teoksessa kulkevat rinnakkain pohjalaiset ylisukupolviset maailmat ja nykypäivän turvapaikanhakijoiden kohtalot.