Määräaikaisille palautettiin kesän palkka

Puheenjohtaja Mea Nordberg on tyytyväinen siihen, että OAJ:n Rauman paikallisyhdistyksen vaikuttamistyö tuotti tulosta.

Jos opettaja tekee koko vuoden töitä, hänelle kuuluu koko vuoden palkka.

Tämä itsestäänselvyys kyseenalaistettiin Raumalla elokuussa 2014, kun määräaikaisten opettajien palkanmaksu päätettiin katkaista suvivirteen.

Nyt päätös on peruttu, eivätkä Rauman nuoret opettajat joudu enää ensi kesäksi työttömyyskortistoon.

– Pääsemme takaisin normaalitilanteeseen, OAJ:n Rauman paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Mea Nordberg iloitsee.

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin mukaan Suomessa yleensä määräaikaisille maksetaan kesäpalkka niin kuin kuuluu. Määräaikaisensa kesäksi palkatta ovat jättäneet muutamat pienet kunnat.

– Onneksi suuntaus on vähenemään päin.

Päätös vaikuttaa kunnan vetovoimaan.

Raumalla kolmen vuoden vaikuttamistyö vaati ay-aktiiveilta sitkeyttä.

– Vaikka välillä näytti siltä, että mitään ei tapahtunut, asiat menivät silti pikkuhiljaa eteenpäin. Pidimme pääluottamusmies Päivi Jumppasen kanssa määräaikaisten asiaa esillä aina, kun tapasimme kuntapäättäjiä ja sivistystoimen johtoa, Nordberg kertoo.

Nordberg pysyy kartalla koulutuksen kiemuroista, koska hän istuu joka toinen viikko kokoontuvassa sivistystoimen johtoryhmässä.

Rauman sivistystoimea johtavalle Soili Stranderille Nordberg antaa ison kiitoksen opettajien kesäajan palkan palauttamisesta.

– Päätös vaikuttaa kunnan vetovoimaan. Haluan, että Rauma on kaupunki, jossa opettajat viihtyvät, Strander sanoo.

 

Sukkuloidessaan päättäjien pakeilla Nordberg saa selville, mitä sivistystoimessa suunnitellaan. Raumanmeren peruskoulun erityisopettajana hän tuntee koulutyön arjen ja osaa kertoa päättäjille, jos suunnitelmat yltyvät liian korkealentoisiksi.

Vuosi 2016 oli raumalaisille opettajille erityisen vaikea, kun kaupunki toteutti pakkovapaat ja lomautukset. Nyt Rauman talous on paremmassa jamassa, kun työllisyys on parantunut ja verotulot lisääntyneet.

Sivistysalalla riittää sekä ikäviä että iloi-sia asioita. Myös Rauma kamppailee sisäilmaongelmien kanssa. Maaliskuussa kaksi koulua siirtyy parakkeihin. Samalla selvitetään, remontoidaanko vai puretaanko vanhat koulut.

Hyvää on, että Rauman opettajankoulutuslaitos on lisäämässä paikkoja lastentarhanopettajakoulutukseen. Turun yliopisto ja Rauman kaupunki neuvottelevat parhaillaan yliopistonmäelle rakennettavasta Vauvanorssista, josta tulisi varhaiskasvatuksen maistereiden harjoituspäiväkoti.

– Tavoitteena on, että Vauvanorssi olisi pohjoismaiden huippua varhaiskasvatuksen erilaisissa kokeiluissa, Nordberg kertoo.