Hallituksen tekemät muutokset voivat näkyä kesätyöttömän lompakossa

Opetus ja tiede -työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja listaa, mitä kesän korvalla työttömäksi jäävän opettajan on hyvä ottaa huomioon.

1. Työssäoloehdon pituus kaksinkertaistui

Vielä vuosi sitten puolen vuoden työssäolo toi oikeuden ansiosidonnaiseen päivärahaan. Nyt työkuukausia pitää olla takana vähintään 12.

Muutos vaikuttaa työttömäksi jääviin eri tavoin: Kaksi viime lukuvuotta työskennelleellä ja viime kesän työttömänä olleella opettajalla on hyvin todennäköisesti vielä päivärahakautta jäljellä. Toisaalta jos vastikään valmistuneen opettajan työsuhde on alkanut viime elokuussa, hän ei ole välttämättä oikeutettu ansiosidonnaiseen.

Vuoden työssäolon ei tarvitse olla yhtäjaksoista, vaan välissä voi olla kuukausia, jolloin ei tee työtä. 12 työkuukauden pitää kuitenkin kertyä kahden vuoden ja neljän kuukauden aikana. Esimerkiksi perhevapaat tai päätoiminen opiskelu voivat pidentää karttumisaikaa.

Kun työssäoloehto ei täyty, pitää hakea työttömyyspäivärahaa Kelasta.

– Jos yhtään mietityttää, onko oikeutettu ansiosidonnaiseen vai ei, kannattaa jättää meille hakemus. Me sitten katsomme, täyttyvätkö ehdot vai eivät, kassanjohtaja Jenni Korkeaoja kannustaa.

 

2. Tätä euroistaminen tarkoittaa

Uutta on myös työssäoloehdon euroistaminen. Se tarkoittaa sitä, että ansiosidonnaista kertyy vain niiltä kuukausilta, joina tienaa 930 euroa tai enemmän.

Työssäoloehtoa voi kartuttaa myös puolesta kuukaudesta, jolloin vähimmäisansio on 465 euroa.

Siispä myös lyhyet sijaisuudet ja keikkatyöt voivat kartuttaa työssäoloehtoa, kunhan ansiot kipuavat riittävän korkeiksi.

 

3. Liittoon ja kassaan kannattaa liittyä jo opiskelijana

Ansiosidonnaisen ehtona on vähintään vuoden kestänyt jäsenyys työttömyyskassassa.

– Itse liittyisin liittoon ja kassaan viimeistään toisena opiskeluvuotena, Korkeaoja sanoo.

Hän tähdentää, että työssäolokuukausia kannattaa alkaa kartuttaa jo opiskeluaikana.

 

4. Lomakorvaukset voivat tehdä tepposet

Kannattaa varautua siihen, että lomakorvausten maksuaikataulu voi viivästyttää tuen alkamista kuukaudella.

Jos työt loppuvat toukokuussa, mutta lomarahat maksetaan vasta kesäkuussa, ei työttömyyspäivärahaa voi saada kesäkuussa täysimääräisesti.

– Lomarahojen maksuaikatauluun ei voi itse vaikuttaa. Kannattaakin varautua siihen, että pärjää taloudellisesti tuon kuukauden, Korkeaoja neuvoo.

 

5. TE-toimistot jäivät historiaan

Työvoimapalvelut siirtyivät vuoden alussa työ- ja elinkeinotoimistoilta kuntien harteille. Nyt työttömäksi työnhakijaksi pitää ilmoittautua Työmarkkinatori-sivustolla. Ilmoittautuminen sujuu sähköisellä lomakkeella kuten ennenkin.

Ilmoituksen voi tehdä ennakkoon, mutta viimeistään se pitää tehdä ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Työttömyysturvaa ei makseta takautuvasti.

Ilmoitukseen kannattaa liittää kaikki pyydetyt asiakirjat. Se nopeuttaa myös ansiosidonnaisen päivärahahakemuksen käsittelyä.

– Lomakkeen täyttäminen on helpompaa kuin moni kuvittelee. Tavallisin virhe on se, että jättää rastittamatta ruudun, jossa ilmoittaa hakevansa kokoaikaista työtä. Ilman tuota rastia ei työttömyyspäivärahaa makseta.

Hän kehottaa tarkistamaan jo ennalta, että tulorekisterissä palkka on merkitty oikein. Näin säästyy mahdolliselta myöhemmältä valitusrumbalta.

 

6. Kesä–elokuu on kassan ruuhkahuippu

Kesä on Opetus ja tiede -työttömyyskassan kiireisintä aikaa.

– Toivomme, että hakemuksia jätettäisiin kahdessa erässä: 15.6. tai 30.6. Tämä sujuvoittaa meillä hakemusten käsittelyä.

Opetus ja tiede -kassan sivuilla on selvät ohjeet hakemuksen tekoon.

– Aina voi soittaa tai laittaa viestiä kassaan, jos joku asia jää epäselväksi, Korkeaoja sanoo.

 

7. Muista alennettu jäsenmaksu

Kesällä työttömäksi jäävä OAJ:n jäsen, voi hakea jäsenmaksunsa alentamista niinä kuukausina, joina hänellä ei ole lainkaan palkkatuloja. Tällöin jäsenyyden hinta on kuusi euroa kuukaudessa.

Maksu on kuusi euroa myös silloin, kun jäsen on virkavapaalla tai työlomalla vailla ansiotuloja, vuorotteluvapaalla, palkattomalla opintovapaalla, perhevapaalla, Kelan tai eläkelaitoksen maksamalla päivärahalla tai varusmies- tai siviilipalvelussa.