Keravalla keksittiin malli, jolla palautetaan luokan työrauha – opettaja saa tuekseen mentorin

Koulujen työrauhaongelmat ovat arkea. Resurssiopettaja ja apulaisrehtori Laura Tulikorpi tietää, että opettajat tarvitsevat nyt vertaistukea.

Kiusaamista, häiriköintiä ja levotonta käytöstä on kouluissa entistä enemmän. Koronan myötä tilanne on kärjistynyt entisestään.

Keravan Kalevan koulun apulaisrehtori Laura Tulikorpi on nähnyt, että opettajat ovat nyt todella uupuneita. Hän jalkautuu luokkaan tukemaan opettajaa erilaisissa ongelmatilanteissa.

 

Keravalla on myös kaksi konsultoivaa resurssiopettajaa eli kopea, jotka kiertävät kaikissa kymmenessä peruskoulussa. He ovat opettajan kanssa läsnä jokaisella oppitunnilla niin kauan kuin tarve vaatii yhdestä viiteen viikkoon.

Tänä lukuvuonna kopeja on tarvittu enimmäkseen pienluokissa, mutta heitä jonotetaan myös yleisopetuksessa.

− Apua tilataan silloin, kun kaikki muu on jo kokeiltu ja opettajan jaksaminen alkaa olla koetuksella. Jos resurssia olisi enemmän, tilanteita voitaisiin ehkäistä jo ennakolta, Tulikorpi sanoo.

 

Ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi opiskellut Laura Tulikorpi innostui Keravan kope-mallista niin, että alkoi toteuttaa sitä omassa koulussaan. Nyt hän rientää mentoroimaan ja konsultoimaan opettajaa esimerkiksi silloin, kun työrauhaongelmat vyöryvät päälle.

Kahden viikon interventiolla ei tehdä taikatemppuja, mutta opettaja saa ehkä hengähdystauon ja toiset silmät tilanteeseen. Yhdessä koko luokan kanssa mietitään, miten toimintakulttuuria voitaisiin muuttaa.

− Eräs opettaja kertoi saaneensa työn ilon takaisin ja alkoi taas pitkästä aikaa nauttia opettamisesta.

Kun opettaja on kovin väsynyt, luovuus kapenee ja konstit loppuvat. Jos kollega on auttamassa, riitatilanteet ja konfliktitkin voidaan selvittää saman tien opetuksesta tinkimättä.

Opettajia ja mentoreita tarvitaan Tulikorven mielestä ehdottomasti lisää, jotta koulujen työrauha ja turvallisuus säilyvät.

− Ehdoton edellytys tälle mallille on kuitenkin se, että resurssiopettaja on kelpoinen ja kokenut opettaja.