Kartalle amisten tilanteesta

OAJ:n Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Kari Nieminen kiersi ammatillisissa oppilaitoksissa kuuntelemassa opettajien tuntoja reformista.

Eskarissa lapset saavat enemmän opetusta kuin ammatillisten oppilaitosten opiskelijat oman alansa ammatin lähiopetusta. OAJ:n Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Kari Nieminen on tyrmistynyt nykytilanteesta.

Kun yhdistyksen toimijat kuulivat toistuvasti ahdistuneita viestejä ammatillisilta opettajilta, he päättivät lähteä tapaamaan jäseniä viiteen oppilaitokseen Kauhajoelle, Kokkolaan, Vaasaan, Seinäjoelle ja Lappajärvelle.

Oppilaitoksissa oli vastassa epävarmuuteen ja epätietoisuuteen väsynyt porukka, jonka mielestä reformimyllerrys tuntui aika ajoin järjettömältä.

– Opettajat tekevät työtään suurella sydämellä mutta ahdistuvat siitä, ettei heille anneta resursseja hoitaa tehtäväänsä kunnolla. Opettajien pelkona ja riesana ovat lisäksi yt-kierteet ja lomautukset, Kari pahoittelee.

 

Pohjanmaalla leikkaukset lähiopetuksesta ovat olleet niin rajuja, että jopa 40 prosenttia ammatillisista tutkinnon osista on tarkoitus oppia työpaikoilla. Siksi on tärkeää, että työpaikat tietävät, mitä heiltä vaaditaan.

Alueyhdistys oli mukana huhtikuun lopulla Lappajärvellä opettajille ja työelämän edustajille järjestetyssä keskustelutilaisuudessa, jossa pohdittiin työelämän roolia ammatillisessa koulutuksessa.

– Työssäoppimisessa opiskelija tarvitsee osaavaa ohjausta ja monipuolisia työtehtäviä.

Alueyhdistys jatkaa ammatilliseen koulutukseen liittyvää keskustelua. Yhdistyksen väki tapaa vielä tänä keväänä puoluetoimistojen työntekijöitä, jotka pohtivat koulutuspoliittisia linjauksia.

Alueyhdistys on myös järjestämässä alkuvuodesta 2019 eduskuntavaaleja edeltävän paneelikeskustelukiertueen Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. Panelisteiksi kutsutaan kansanedustajaehdokkaita ja muita puolueaktiiveja, opettajia sekä opetuksen järjestäjien ja työelämän edustajia.

– Täydennämme OAJ:n valtakunnallisia linjauksia alueellisilla kannanotoilla.

Kari Nieminen

OAJ:n Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja, päätoiminen pääluottamusmies, Seinäjoen lukion matematiikan ja kemian lehtori, OAJ:n valtuustossa alkoi neljäs kausi.

OAJ:n Pohjanmaan alueyhdistys

Jäseniä 8 177, paikallisyhdistyksiä 30. Jäsenistä ruotsinkielisiä viidesosa. Alueasiamies Tuula Ala-Lantela, OAO-jaoston puheenjohtaja Antti Ylinen.

#luottopaikka

Katso Instagramista, millaisen selfien Kari nappasi.

@oajry