Jopo-opella on monta palloa ilmassa – työn rajaaminen ja pätevä työpari auttavat jaksamaan

Janni Lehtinen tykkää tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisesta. Hän nostaa esiin nuorten vahvuuksia ja on tarkka käyttäytymisestä.

Erityisluokanopettaja Janni Lehtinen,
jopo-luokan opettaja, Karakallion koulu, Espoo.

 

Tämä on ihan mun juttu! Haaveilin joustavan perusopetuksen opettajan työstä jo silloin, kun tein erityisopettajan opintoja.

Jopossa opiskellaan vuorotellen koulussa ja työpaikalla. Meillä on myös retkiä, opintokäyntejä ja leirikouluja.

Opetan lähes kaikkia reaaliaineita ja kysyn vinkkejä aineenopettajilta. Voin käyttää luovuuttani todella isolla kädellä. Esimerkiksi arviointiin kehittelen koko ajan uusia tapoja.

Työssäoppimiset, arvioinnit ja lukuisat oppiaineet tekevät työstäni sillisalaatin. Muistutan itseäni siitä, että kaikkea ei voi rykäistä toiminnalliseksi.

Ryhmässäni on alle kymmenen oppilasta ja rinnallani pätevä jopo-ohjaaja. Työn rajaaminen, selkeä työnjako ja sujuva tiimipeli ohjaajan kanssa auttavat jaksamaan. Nautin työstäni ja olen virkeämpi kuin koskaan.

Tykkään tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisesta. Tuon esille nuorten vahvuuksia ja iloitsen heidän kanssaan onnistumisista.

Vaikka opetus on joustavaa, olen tarkka käyttäytymisestä. Olemme laatineet yhdessä luokan säännöt, joita noudattamalla on hyvä opettaa ja opiskella.