Hinta ratkaisi ja turpaan tuli – koulutuspalveluyritykset jyräsivät turkulaisoppilaitoksen kilpailutuksessa

Turun aikuiskoulutuskeskus hävisi kilpailutukset kotoutumiskoulutuksista. Pirkko Kuhmosen mukaan laatu kärsii rajussa hintakilpailussa.

Kotoutumiskoulutukset päättyvät tällä erää Turun aikuiskoulutuskeskuksessa. Oppilaitos ei pärjännyt toukokuussa ratkenneessa kilpailutuksessa, vaikka sillä on pitkät perinteet maahanmuuttajakoulutuksessa.

Turun seudun aikuisten maahanmuuttajien perusvaiheen kotoutumiskoulutuksista puolet meni Turun Taito-koulutukselle ja loput Galimatiakselle sekä Arffman Finlandille.

– Tässä on tulos, kun kilpailutuksessa ratkaiseva tekijä on hinta. Laadulla ja pitkäjänteisellä opetuksen kehittämisellä ei ole tällöin merkitystä, Turun AKK:n luottamusmies Pirkko Kuhmonen sanoo.

Hintakilpailussa Turun AKK jäikin kauas voittajista. Sen 39,90 euron yksikköhinta, eli yhden opiskelijatyöpäivän hinta, oli selvästi kalliimpi kuin voittajakolmikolla. Näiden yksikköhinnat olivat 23 euron tietämissä.

Turun AKK:ssa tappio tietää kotoutumiskoulutuksen opettajien irtisanomisia.

– Yksityiset koulutuspalveluyritykset ovat tulleet alalle hiljalleen. Parhaimmillaan kymmenestä kotokoulutuksen suomenopettajastamme jäljellä on nyt kolme osa-aikaista.

 

Hankintamenettely on herättänyt ennenkin kysymyksiä työ- ja elinkeinoministeriön alaisissa ja ely-keskusten kilpailuttamissa koulutuksissa. Pidempään koulutuksia järjestäneet ovat toivoneet, että opettajien, tilojen ja laitteiden lisäksi niiden luomat verkostot sekä väylät työelämään ja jatkokoulutukseen nähtäisiin laatutekijöinä.

– Oppilaitoksilta edellytetään pätevyyksiä sekä ohjaus- ja tukitoimia, jotka todella tuntuvat hinnassa. Samalla toiset voivat vuokrata halvan tilan, palkata halvimman opettajan ja käyttää hyväkseen muiden luomia malleja.

Henkilöstö tosin mainitaan laatukriteerinä jo kilpailutusvaiheessa. Turun Taito-koulutus julkaisi kuitenkin S2-opettajan työpaikkailmoituksen vasta kilpailutuksen jälkeen. Kuvaavasti ilmoituksessa todettiin, että ylemmän korkeakoulututkinnon, suomen kielen aineopinnot ja pedagogisten opintojen puutteet voi korvata ”pitkällä kokemuksella”.

EU-säädösten mukaan kunta ei voi olla mukana ely-keskusten tarjouskilvoissa. Viime vuonna perustettu Turun Taito-koulutus onkin pääosin kaupungin omistama osakeyhtiö.