Mirka Karsikas: Digi kuuluu kouluun

Tukiluokanopettaja Mirka Karsikas hyppäsi kahdeksi vuodeksi digimentorin saappaisiin. Maailma muuttuu niin hurjaa vauhtia, että opastettavien lisäksi opastajakin oppii uutta joka päivä.

“Mielestäni kaikille oppilaille pitää opettaa perusdigitaitoja kuten tekstin-, kuvan- ja videonkäsittelyä. Ne ovat jo kansalaistaito.

Siksi minusta jokaisen opettajan pitäisi olla digiope.

Opetan Kajaanissa yhtenäiskoulussa S2-oppilaita ekaluokkalaisista ysiluokkalaisiin. Olen huomannut, että sähköiset luokkahuoneet ja tekoäly ovat oivia apuvälineitä eriyttämiseen.

Tekoälyn avulla saman opetustekstin vaativuutta voi helposti muokata hiukan alas- ja ylöspäin suomen kieltä eritasoisesti taitaville oppilaille. Luokkahuoneisiin taas voi koota eriytettyjä materiaaleja.

 

Nyt olen virkavapaalla ja työskentelen kaksivuotisessa Digioppimisen polku Kainuuseen -hankkeessa digimentorina. Teen töitä etenkin peruskoulun opettajien ja esihenkilöiden kanssa.

Hanke on kuitenkin tarkoitettu kaikille kainuulaisille opetusalan ammattilaisille peruskoulusta aina ammattikorkeakouluun asti.

Järjestämme koulutuksia, webinaareja ja työpajoja. Niissä käsittelemme esimerkiksi sähköisten luokkahuoneiden kuten Google Classroomin ja Microsoft Teamsin mahdollisuuksia ja käännöstyökalujen käyttöä.

Ote on hyvin käytännönläheinen. Työpajoissa opettajat tekevät materiaalia omille oppitunneilleen.

Lisäksi teemme Youtubeen kaikille avoimia digivinkkejä, jotka opastavat esimerkiksi tavallisimpien sähköisten oppimisympäristöjen käyttöön.

Silloin tällöin vastailen myös yksittäisten opettajien kysymyksiin vaikkapa jonkin ohjelman käytöstä.

 

Reilu vuosi sitten hankkeen alussa teimme kainuulaisille opettajille kyselyn siitä, millaisissa digitaidoissa he omasta mielestään tarvitsevat eniten apua. Moni nimesi juuri tekstin-, kuvan- ja videonkäsittelyn sekä viime aikojen kuuman teeman – tekoälyn.

Tekoälyn käytössä olennaista on varmistaa tietoturvallisuus ja vastuullisuus sekä selvittää oman organisaation tekoälyohjeet. Vasta sitten voi paneutua siihen, miten tekoälyä voisi omassa työssään hyödyntää. Esimerkiksi meillä Kajaanissa tekoälysovellus Deep Seek on kokonaan kielletty.

Isoimpia oivalluksia tässä työssä onkin ollut se, miten tärkeää tietoturva ja -suoja on. Riviopettajana en tätä tullut niin paljon ajatelleeksi, mutta keskustelut alan asiantuntijoiden kanssa ovat olleet silmiä avaavia.

Oikeastaan aina pitäisi huolella paneutua jokaisen uuden sovelluksen käyttöehtoihin ja kysyä ohjelman käyttöönotosta oman organisaation tietohallinnolta.

Vaarana on, että salassa pidettäviä tietoja valuu vääriin käsiin

 

Digimaailma kehittyy nyt niin hurjaa vauhtia, että digimentorina opin itsekin päivittäin tai ainakin viikoittain jotain uutta. Esimerkiksi sähköisiin luokkahuoneisiin on tullut vuoden sisällä paljon uusia ominaisuuksia. Nykyisin ne ovat hyvin helppokäyttöisiä.

Tietojen ja taitojen välittämisen ohella digimentorina pääsee välillä keskustelemaan asenteista. Osa opettajista kokee digimaailman vaikeaksi tai ajattelee, ettei digitaitojen opetus kuulu koululle.

Onkin hienoa seurata, kun opettajat kertovat ahaa-elämyksistään: ”Ei tämä niin vaikeaa olekaan, kun on hetki aikaa paneutua.”

 

Mistä on kyse?

Digioppimisen polku Kainuuseen -hanke järjestää koulutuksia, webinaareja ja työpajoja opetusalan ammattilaisille. Niissä käsitellään esimerkiksi sähköisten luokkahuoneiden kuten Google Classroomin ja Microsoft Teamsin mahdollisuuksia.