Juuri nyt: Apuvälineet ovat oppilaan oikeus

Monissa kouluissa on heikosti tarjolla apuvälineitä liikuntarajoitteisille oppilaille. Liikunnan riemu kuuluu kaikille, sanoo erityisluokanopettaja Eetu Koistinen.

Upeaa riemua, eleitä ja ilmeitä! Kun pääsee uimaan, kokemaan sen ensimmäistä kertaa ikinä, onhan se tajunnanräjäyttävää, erityisluokanopettaja ja apulaisrehtori Eetu Koistinen kuvailee koulu-uinteihin ensi kertaa päässeiden oppilaidensa reaktioita.

Koistinen työskentelee Väinölän ja Kalevan erityiskouluissa Kajaanissa. Kummassakin koulussa monilla oppilailla on jokin liikkumista rajoittava vamma.

Sekä Väinölässä että Kalevassa on ollut käytössä joitakin liikunnan opetukseen tarkoitettuja apuvälineitä jo pitkään, mutta toden teolla soveltava liikunta sai vauhtia vuoden 2021 alussa, kun Koistinen aloitti työnsä apulaisrehtorina.

Viime vuoden aikana Kajaani osti liikuntarajoitteisten oppilaiden käyttöön esimerkiksi polkupyöriä ja erityisuimahousuja. Oppilaat pääsivät myös jäälle lainassa olleen luisteluperäkärryn avulla.

 

Liikunnan avuksi on kehitetty jos jonkinlaisia apuvälineitä, Kehitysvammaisten tukiliiton johtava asiantuntija Susanna Tero sanoo. On maastopyörätuoleja, hiihtokelkkoja, erilaisia pyöräratkaisuja… Opettajat, rehtorit ja vanhemmat kuitenkin tuntevat apuvälineitä kovin huonosti

– Paljon on epätietoisuutta myös siitä, kenen kuuluu välineet hankkia ja kustantaa. Perusopetuslain mukaan oppilailla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät palvelut, kuten apuvälineet liikuntaan, Tero sanoo.

Yksittäiselle koululle apuvälineiden hankinnasta voi kertyä iso lasku. Kunnissa, kuten Oulussa ja Turussa, hankintoja onkin keskitetty.