Olli Luukkainen: Ratkaisujen vuosi 2018

Puheenjohtaja 9.1.2018

Alkanut vuosi on OAJ:n toiminnassa monien perustavaa laatua olevien ratkaisujen vuosi. Järjestömme tekee kaikilla ammattijärjestön keskeisimmillä tehtäväalueilla päätöksiä, joilla on suuri ja pitkäkestoinen vaikutus jokaisen jäsenemme elämään.

Tammikuussa on aika asettua ehdolle OAJ:n valtuustovaaleissa. Valtuusto on ylin päättävä toimielimemme, joka vetää järjestön toiminnan suuntaviivat ja valitsee ensimmäisessä kokouksessaan toukokuussa järjestölle johdon. Toivon, että valtuustopaikoista syntyy kova kamppailu ja niistä kisataan niin, että ehdokkaat joutuvat ottamaan kantaa keskeisiin OAJ:n toiminnan kysymyksiin. Toivottavasti valinnat eivät perustu ainoastaan siihen, mitä opettajaryhmää henkilö edustaa. Sopuvaali ei saa olla ratkaisu millään alueella.

OAJ:n valtuutetun ja hallituksen jäsenen on pystyttävä selkeästi ottamaan kantaa esimerkiksi vuosityöaikaan, opetusvelvollisuuksiin, erilaisiin palkkauksen kehittämisratkaisuihin, oppivelvollisuuteen, koulunaloitusikään, korkeakoulurakenteeseen ja korkeakouluverkon tiheyteen, koulutuksen sisällölliseen uudistamiseen, opiskelijavalintoihin, sisäilma- ja muihin työhyvinvointikysymyksiin, järjestömme äärettömän monimutkaisen ja kankean järjestörakenteen uudistamiseen ja taloudellisten resurssien suuntaamiseen. Kysykääpä ehdokkailta kantoja näihin.

Järjestöaktiivin on oltava valmis viestimään aktiivisesti jäsenkunnalle, myös somessa. Jos et ole somessa, olet viestivirroista sivussa. Järjestöaktiivilta on lupa odottaa myös järjestön kantojen jatkuvaa puolustamista eri viestintäkanavilla.

Jo kuluvan tammikuun aikana saavutetaan toivottavasti neuvotteluratkaisut työ- ja virkaehtosopimuksista kaikille jäsenillemme. On pelättävissä, ettei niin kuitenkaan käy. Silloin kysytään jäseniltä, mihin toimiin he ovat valmiita ryhtymään oikeutettujen vaatimusten puolustamiseksi.

Kyse voi olla järeistäkin uhrauksista, joilla haetaan periaatteellista hyvää pitemmälle ajalle. Sellaiseen on painetta enemmän kuin aiemmin tällä vuosituhannella. Hyvän perustan toimille antaa OAJ:n erittäin vahva talous.

Nyt on toimittava eikä hymisteltävä.

Kuluvan vuoden aikana puolueet valmistautuvat seuraaviin eduskuntavaaleihin. Jokainen puolue tekee vaaliohjelmansa, ja niiden perusteella vaaleissa parhaiten menestyneet puolueet muodostavat hallitusohjelman.

Toivottavasti jäsenkunnallamme ovat hyvässä muistissa ennen edellisiä eduskuntavaaleja annetut lupaukset siitä, ettei koulutusleikkauksia enää tehdä. Samoin toivottavasti kaikki muistavat, että kaikki eduskunnassa olevat puolueet ovat itse olleet hallituksessa leikkauksia tekemässä. Jälkiviisastelu on lähinnä jälkivalehtelua.

OAJ on viime vuosina tehnyt monia laajoja selvityksiä, kannanottoja ja toimenpideohjelmia koulutuspolitiikan eri osa-alueilta. Tämän vuoden aikana niiden ehdotukset on ajettava puolueohjelmiin. Tässä OAJ:n toimiston asiantuntijoilla on oma vastuunsa, mutta nimenomaan tähän työhön tarvitaan koko laaja jäsen- ja järjestöaktiivikenttämme. Nyt on toimittava eikä hymisteltävä.

Edessämme on ratkaisujen vuosi, edessä on tekojen vuosi. Tehdään ne yhdessä ja yhtenäisellä voimalla!

 

Olli Luukkainen

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta