Olli Luukkainen: Uskallusta OAJ:n uudistamiseen

Kesällä 2018 lähti liikkeelle suunnitelma laajasta, erityisesti jäsenistöä kuuntelevasta OAJ:n uudistamishankkeesta. Tavoitteeksi asetimme jäsenyyskokemuksen vahvistamisen. Pyrkimyksenä on olla ammattijärjestötoiminnan moderni lippulaiva.

Kysyimme niin rivijäsenten kuin luottamushenkilöidenkin näkemyksiä. Selvitimme, miten toiset ammattiliitot ja muut järjestöt kehittyvät.

 

Viime kevättalvella tiedonkeruun tulokset tiivistyivät viiteen pääkysymykseen:

1. Pitäisikö OAJ:n jäsenyyden olla mahdollista opetustehtävissä olevien lisäksi kaikille opetusalan tehtäviin kelpoisille henkilöille?

2. Pitäiskö jäsenen kuulua OAJ:hin ensisijaisesti henkilöjäsenenä eikä jäsenyhdistyksen kautta kuten nykyisin?

3. Kuinka alue- ja paikallistoiminta pitäisi järjestää, että se tukisi nykyistä paremmin paikallistasoa ja jäseniä?

4. Miten saadaan nykyistä tehokkaammin toimivat toimielimet ja kuinka lisätään jäsenten mahdollisuuksia suoraan vaikuttamiseen?

5. Millä tavoin järjestetään opettajaksi opiskelevien äänivaltainen edustus kaikissa toimielimissä?

Haluamme olla ammattijärjestötoiminnan moderni lippulaiva.

Kun päätösten aika lähestyy, pintaan nousevat OAJ:läisessä toiminnassa vanhastaan tutut kysymykset. Opettajaryhmissä pohditaan, mikä ryhmän asema olisi uudistuneessa järjestössä. Päätöksentekoon osallistuvat miettivät, mitä tapahtuisi omalle henkilökohtaiselle asemalle.

Uhkana on, että muutoksen ja menettämisen pelko estävät uudistumisen.

 

Muutospäätöksen tekevät jäsenistön valitsemat päättäjät. OAJ:n hallituksella ja valtuustolla on oltava rohkeutta uudistaa ja uudistua jäsenten ja edunvalvonnan hyväksi. Toimisto tai järjestön johto ei ole ollut tai ole uudistumisen esteenä.

Byrokratiaa on pienennettävä. Hallintohimmeleitä on purettava. Nykyistä rahoitusta on suunnattava erityisesti paikalliseen edunvalvontaan. Aluetoimintaa on uudistettava.

Suoran henkilöjäsenyyden suuntaan on edettävä. Suoraa vaikuttamista mahdollistettava. Tulevat opettajat on otettava äänivaltaisina mukaan päätöksentekoon.

Miten tuo kaikki tehdään, on neuvoteltavissa, jos halua on.

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta