Olli Luukkainen: Onnea etsimään

Elämme jälleen keväistä kasvun aikaa. Valon määrä lisääntyy, luonto puhkeaa loistoonsa, ihmiset alkavat kulkea rennommissa vaatteissa ja hymyillä – kännykän lisäksi jopa vastaantulijoille.

On kevät, pian kesä.

Nyt on se hetki, kun opintiellä olleita lapsia ja nuoria, aikuisiakin, tuupataan lempeästi elämässä eteenpäin. Siirtymisiä on monenlaisia: esiopetukseen, kouluun, luokalta toiselle, seuraavalle koulutusasteelle ja työelämään.

Varhaiskasvatuksessakin juhlistetaan kevättä, mutta työ siellä jatkuu katkeamatta. Iloa lasten etenemisestä oppimispolullaan tunnetaan varmasti sielläkin.

Opintonsa loppuun saattaneiden on aika ottaa askel itsenäisyyteen ja vastuuseen. Selässään heillä on matkareppu, jonka eväät ovat opettajien antamia. Olen varma, että tuossa repussa on kaikki tarvittava onnen löytämiseen.

Selässä on matkareppu, jonka eväät ovat opettajien antamia.

Nämä hetket ovat opettajien ja kasvattajien uran kohokohtia. Ne saavat tuntemaan ylpeyttä ja iloa siitä, että on pystynyt auttamaan tulevaisuuden tekijöitä elämässä eteenpäin. Siinähän on opettajuuden työn ydin, ”sielu”: toisten auttaminen uuteen ja tulevaan.

Jokainen opettaja, kasvattaja, tutkija ja heidän esihenkilönsä voi oikeutetusti olla ylpeä tehtävästään, työstään ja aikaansaannoksistaan. Nyt näin lomakauden kynnyksellä siihen on erityinen oikeutus.

Arjen pienissäkin askelissa on tarvittu vankkaa ammattitaitoa ja ymmärrystä oppimisen monivaiheisuudesta – sitä kuuluisaa pedagogista silmää ja sinnikkyyttä.

 

Arvoisa opetusalan ammattilainen. Poikkeusolot ovat tuoneet työhösi vaativuutta ja vaikeuskerrointa. Olet selviytynyt hienosti tärkeästä tehtävästäsi. Nyt on tuloksista nauttimisen aika.

Ole ylpeä työstäsi. Olet tehnyt parhaasi ja se riittää. Väsymys ja mielihyvä saavat tulla. Kiitä kollegojasi. Kiitä työyhteisöäsi. Kiitä esihenkilöitäsi.

Toivota heille ja itsellesi antoisaa ja voimaannuttavaa kesää. Sen he ja sinä olette ansainneet!

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta