Olli Luukkainen: Kiitos ja katse tulevaan!

Puheenjohtaja 10.12.2018

On hyvä pysähtyä aina aika ajoin summaamaan oloaan ja tekojaan ja miettimään niiden perusteella tulevaa.

OAJ:n kannalta merkittävimpiä asioita tänä vuonna ovat olleet koko jäsenkuntaamme koskevat uudet virka- ja työehtosopimukset. Monipolvisten vaiheiden jälkeen kaikki toimialallamme työskentelevät saivat samat palkankorotukset kuin muutkin työntekijät suomalaisilla työmarkkinoilla.

Vuodesta 2011 ainakin ensi vuoteen saakka likipitäen kaikki palkansaajat ovat saaneet tismalleen samanlaiset korotukset. Opettajasta lääkäriin, insinööristä putkimieheen, kirjastonhoitajasta sairaanhoitajaan. Olemme eläneet keskitettyjen palkkaratkaisujen aikaa, ja tämä viimeisin liittokierroskin oli käytännössä sellainen.

 

OAJ on tehnyt todella paljon työtä sekä kevään eduskuntavaalien että niiden jälkeen tehtävän hallitusohjelman eteen. Olemme tavanneet kaikkia eduskuntaryhmiä ja avanneet OAJ:n näkemyksiä ja tavoitteita koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen toimintaedellytysten vahvistamiseksi ja kehittämiseksi.

Ensi vuosi näyttää, muuttuvatko jälleen kuullut lupaukset koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan merkityksellisyydestä teoiksi. Jotta niin käy, asioidemme esiin nostamisessa on kaikkien panos tärkeä. Tehdään yhdessä jäsentemme työn kannalta hyvä vaalitulos!

Lähdemme vahvasti ja systemaattisesti selvittämään, miten OAJ vieläkin paremmin hoitaisi ammattijärjestön tehtäväänsä.

Järjestötyöstä vain pieni osa näkyy ulospäin. Tiedän tämän hyvin, mutta silti joka kerta särähtää, kun kuulen tai luen tutun lauseen ”miksi järjestö ei tee mitään”. Tai että miksi Olli Luukkainen ei halua ponnistella riittävästi tai miksi OAJ ei käytä arvovaltaansa tai voimaansa esimerkiksi määrärahojen vahvistamiseksi tai parempien palkankorotusten saamiseksi.

Vakuutan, että arvioimme jatkuvasti ja kriittisesti tekemisiämme. Monelle näyttää kuitenkin olevan vaikea ymmärtää, ettei edunvalvonnassa mikään toteudu sanelemalla. Aina on jonkun mieli saatava kääntymään teoiksi, sopimuksissa löydettävä yhteinen näkemys.

Katsoimme järjestön tekemää työtä syksyllä numeroiden kautta. Kirjoitin tästä 21.11. blogissani, jossa esittelemissäni luvuissa ei edes ole mukana se valtava työ, jonka järjestöaktiivit muiden puolesta ovat tehneet paikallisella, alueellisella ja valtakunnan tasolla.

Kirkkain silmin ja silmiin katsoen voin sanoa, että kaikin voimin ja kaikella osaamisellamme olemme olleet jäsenen asialla. Lupaan, että olemme myös tulevaisuudessa!

 

Haluan koko OAJ:n ja omasta puolestani osoittaa suuret, nöyrät kiitokset teille kaikille järjestön aktiivitoimijoille. Yhdessä jäsentemme kanssa me olemme OAJ ja muodostamme sen voiman, jolla viemme meille tärkeitä asioita eteenpäin!

Parannettavaa tietysti aina on. Heti vuoden 2019 alusta lähdemme vahvasti ja systemaattisesti selvittämään, miten OAJ vieläkin paremmin hoitaisi ammattijärjestön tehtäväänsä. Tässä analyysissä kuulemme jäseniä laajasti, sen lupaan.

Ennen uuden alkua on kuitenkin vanha päätettävä ja paketoitava.

Oikein rauhaisaa ja voimaannuttavaa joulun ja vuodenvaihteen aikaa!

 

Olli Luukkainen

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

 

Ollin blogi:

oaj.fiAjankohtaistaBlogiartikkelit

Lue samasta aiheesta