Olli Luukkainen: Kaikkein tärkeintä on hyvä

Takana on historiallinen kouluvuosi. Emme olleet sodassa ihmisten kesken, mutta olemme eläneet sotatilaa näkymätöntä vihollista vastaan. Tällaista ei kukaan olisi vuosi sitten voinut kuvitellakaan.

Olemme Suomessa onnistuneet elämään pandemia-aikana poikkeuksellisen viisaasti. Maassamme on uskaltauduttu rajoittamaan ihmisten elämää, ja olemme varsin kuuliaisesti noudattaneet rajoituksia. Tämä kaikki on tehty yhteiseksi hyväksi.

 

Lukemattomia kertoja on kuluneen vuoden aikana nostettu esiin kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisten uskomaton työ lastemme, nuortemme ja aikuisten oppijoiden hyväksi.

Jokainen oppija on pyritty pitämään hyvän polulla: oppimassa ja yhteisössä.

Aivan kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen te huippuammattilaiset olette tehneet arjen ihmeitä. Kaikin mahdollisin keinoin on jokainen oppija pyritty pitämään mukana hyvän polulla: oppimassa, kehittymässä, yhteisössä.

Ilman huikeaa ammattitaitoa ja ammattietiikkaa tämä ei olisi ollut mahdollista.

On ymmärrettävää, että puhti on nyt kokonaan tai lähes kokonaan poissa. On aika pitää taukoa ja kerätä voimia kevätlukukautta varten.

On kuitenkin erikseen muistettava ja kunnioittaen kannustettava niitä varhaiskasvatuksen opettajia ja monenlaisissa esihenkilötehtävissä työskenteleviä, joille joulun ja uudenvuoden aikakaan ei tuo kuin muutaman päivän katkoksen arjen työhön.

 

Voima ja jaksaminen maailman yhdessä tärkeimmistä työtehtävistä kumpuaa halusta ja mahdollisuudesta tehdä hyvää tulevaisuuden hyväksi, lasten, nuorten, opiskelijoiden parhaaksi. Oppimisen edistämisessä onkin opettajuuden sielu.

Sitä samaa eetosta toteuttavat opettajien työtä johtavat henkilöt. Sama upea tavoite antaa voimaa ja jaksamista tutkijoille uurastukseen tieteen parissa.

Olet hyvän tekijä. Ajattele sitä ja iloitse siitä katsellessasi kynttilän liekkiä tai takkatulta, kuunnellessasi tai laulaessasi joululauluja, lukiessasi kirjaa tai vaikkapa kulkiessasi talvisessa säässä. Sinä jos kuka olet tehnyt hyvää ja saat olla siitä ylpeä!

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta