Katarina Murto: Virtaa kohtaamisista

Uusi vuosi käynnistyy koulutus- ja opetusalan suurtapahtumilla.

Tammikuun lopussa järjestettäville Educa-messuille on tullut ennätysmäärä ennakkoilmoittautumisia: noin 7 000. Opi-päiville Ouluun on odotettavissa 3 500 osallistujaa. Verkostoituminen ja kollegoiden tapaaminen tuovat virtaa alku- vuoteen.

Educan ja Opi-päivien lisäksi kierrän tänä talvena jokaisen 17 alueyhdistyksemme vieraana Koulutuksella tulevaisuudenkestävä Suomi -kiertueella. On tärkeää päästä tapaamaan jäseniä ja tutustua koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten arkeen eri puolella maata.

Erityisen arvokkaita ovat jäsentilaisuudet, joissa pääsen keskustelemaan opettajien ja esihenkilöiden työn hyvistä puolista ja haasteista. Toivottavasti mahdollisimman moni pääse osallistumaan tapahtumiin!

Isoja uudistuksia emme kaipaa, mutta akuutit ongelmat on korjattava.

Edessä ovat eduskuntavaalit, joissa ratkaistaan koulutuksen tulevaisuus. Nyt on tärkeä hetki nostaa opettajien työtä sekä koulutuksen tilaa ja tulevaisuutta laajasti keskusteluun.

Oppimisen ja osaamisen tason lasku ovat tosiasioita, ja suunnan on käännyttävä. Tämä tarkoittaa koulutuksen perusrahoituksen lisäämistä pysyvästi yli hallituskausien sekä riittävien resurssien turvaamista. Isoja uudistuksia emme kaipaa, mutta akuutit ongelmat on korjattava.

Julkisen talouden haasteet on tunnistettava ja tunnustettava, mutta ilman koulutusta ja osaamista Suomi ei pärjää tulevaisuudessa.

 

Yhteiskunnalliset muutokset ovat jatkuvia. Osaamisen kehittäminen ja täydennyskoulutus ovat tärkeitä jokaiselle työelämässä, myös opettajille ja esihenkilöille. Siihen tulee työpaikoilla kannustaa, ja siihen on myös annettava mahdollisuus.

Uudet ideat omaan työhön kumpuavat innostavista tapaamisista. Jatkuvaan oppimiseen ja ihmisten tapaamiseen on nyt oivallinen mahdollisuus Educassa ja Opi-päivillä.

Kohdataan siis mahdollisimman monen kanssa, joko alan isoissa tapahtumissa tai aluekiertueella!


Katarina Murto
on OAJ:n puheenjohtaja.

» katarina.murto@oaj.fi // Twitterissä @KatarinaMurto