Katarina Murto: Työrauha takaisin

Lukuvuosi alkaa positiivisissa, toisaalta epävarmoissa tunnelmissa. Moni opettaja ja opetusalan ammattilainen jäi kesälomalle kuormittuneena rankan lukuvuoden jälkeen. Toivonkin, että kaikki ovat voineet levätä ja palautua loman aikana.

Viime vuosien lukuisat opetusalan uudistukset, koronan aiheuttamat poikkeusjärjestelyt ja Ukrainan sodan heijastuminen myös omaan maahamme ovat lisänneet opettajien ja johdon työtaakkaa. On tärkeää, että tänä lukuvuonna kaikilla opettajilla ja esihenkilöillä on työrauha ja mahdollisuus keskittyä perustyöhön. Työtä pitää pystyä tauottamaan ja säätelemään hallinnollisen työn määrää.

Korona on tullut jäädäkseen. Terveysturvallisuudesta on pidettävä huolta. Hyviä käytäntöjä sekä työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä heti alkusyksystä lähtien.

 

OAJ jatkoi yksityisen opetusalan sopimustunnusteluja läpi kesän, ja neuvotteluja jatkettiin elokuun alussa. Neuvottelutulos Sivistystyönantajien yksityiselle opetusalalle syntyi perjantaina 5.8. aamuyöllä.

Useiden kuukausien neuvottelujen, viime kevään lakon ja kolmen hylätyn sovintoehdotuksen jälkeen tulos saavutettiin lopulta sitkeästi ja ratkaisuhakuisesti neuvotellen.

Nostamme esiin työhyvinvoinnin kysymyksiä.

Syksyllä vaikuttamisen painopisteemme on eduskuntavaalitavoitteiden hyväksyminen OAJ:n hallituksessa sekä järjestön vaikuttamistyön tehostaminen. Nostamme esiin myös työhyvinvoinnin kysymyksiä.

Itselläni oli kesän mittaan aikaa pohtia OAJ:n strategiaa. Kuinka se saadaan paremmin näkymään myös käytännössä ja mihin suuntaan haluamme kehittää järjestöämme yhdessä.

Tavoitteena on ajaa jäsenten etua ja mahdollistaa heidän osallisuutensa entistä paremmin ja tehostaa järjestön painoarvoa ja vaikuttavuutta. Tätä pohdintaa ja keskustelua on tarpeen jatkaa avoimesti.

 

Nyt on tärkeintä, että jokainen voi aloittaa lukuvuoden levänneenä ja motivoituneena. Omaa työtä on voitava tehdä mahdollisimman hyvin, ja siihen tarvitaan koko työyhteisön tuki.

Positiivista energiaa ja työniloa kaikille!

 

Katarina Murto on OAJ:n puheenjohtaja.

katarina.murto@oaj.fi

Twitterissä @KatarinaMurto