Katarina Murto: Joulurauhaa – ja sitten taas eteenpäin

Vuosi on ollut monin tavoin haasteellinen. Korona on tullut jäädäkseen. Euroopassa soditaan. Kotimaan politiikassa on jännitteitä. Nuorten lisääntynyt pahoinvointi sekä oppimisen ja osaamisen haasteet huolestuttavat. Moni opettaja ja esihenkilö on kuormittunut työssään.

Takana on myös poikkeuksellinen työmarkkinaneuvottelujen kierros ja historialliset opettajalakot. Edessä on talven sähkökatkoihin ja taloustaantumaan varautuminen.

 

Tammikuussa kuljemme kovaa vauhtia kohti kevään eduskuntavaaleja ja tulevaa hallitusohjelmaa, joka määrittelee Suomen suuntaa.

Koulutusasioissa olemme vedenjakalla. Oppimisen ja osaamisen suunta on käännettävä, ja opettajien kelpoisuuksista emme tingi.

Koulutuksen perusrahoituksen lisäämiseen tarvitsemme yli hallituskausien ulottuvan näkymän. Oppimisen tukeen panostaminen aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle on yksi keskeisimmistä ja kiireellisimmistä toimenpiteistä.

Opettajat ja esihenkilöt, aivan kuten oppijatkin, ansaitsevat turvallisen, opetusta ja oppimista sekä hyvinvointia tukevan työympäristön.

Teistä jokainen voi olla aidosti ylpeä työstään. Tunne saa myös näkyä.

Koulutuksesta ja kasvatuksesta on mediassa keskusteltu koko syksyn ajan. OAJ onnistuukin parhaiten jäsentensä edunvalvojana, kun opettajien ja esihenkilöiden työ tulee näkyväksi ja voimme vaikuttaa asioihin mahdollisimman laajalla rintamalla.

Voimme yhdessä nostaa opettajien työn merkitystä ja arvostusta. Teistä jokainen voi olla aidosti ylpeä työstään. Ja se tunne saa myös näkyä ja kuulua.

Toivon, että jokaisella on mahdollisuus rauhoittua jouluun, viettää aikaa läheisten kanssa ja kerätä voimia tulevalle vuodelle. Tehdään yhdessä vuodesta 2023 ilon ja onnistumisten vuosi – koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen vuosi!

 

 Katarina Murto on OAJ:n puheenjohtaja. 

» katarina.murto@oaj.fi // Twitterissä @KatarinaMurto