Minna Ängeslevä: Loma yksillä, kesä kaikilla

Hetikohta lukuvuoden päätyttyä somessa alkoivat näkyä opettajatuttujen lomapostaukset. Moni oli päässyt kaipaamalleen lomamatkalle, joku mökkiä tai kotia remppaamaan. Niitäkin energisiä oli, jotka pursusivat intoa täydennyskoulutuksessa.

Lomalaisten terveisistä paistaa se, miten vasaran varressa tai riippumaton keinuessa työvuoden kuorma karisee harteilta. Vaikka samalla vielä veikkaillaankin, missä vaiheessa kesää koulu lakkaa tulemasta uniin.

 

Kahden kuukauden kesäkeskeytys on silti vain yhden opettajajoukon todellisuus.

Varhaiskasvatuksessa lomaillaan kuten millä tahansa työpaikalla, porrastetusti pitkin kesää. Ammatillisten ja ammattikorkeakoulujen opettajien kesän vapaajaksot voivat olla useammassa osassa. Töitä voi esimerkiksi aikuiskoulutuksessa olla keskikesälläkin. Moni tykkää lomailla sesongin ulkopuolella.

Luku sinänsä on opettajien kesätyöttömyys. Kun määräaikaisuus päättyy suvivirteen – tai kuten vapaassa sivistystyössä, aina kesäksi –, ei ope voi huilata huolettomasti.

Missä vaiheessa kesää koulu lakkaa tulemasta uniin?

Pilkahduksia paremmasta on kuitenkin näkyvissä. Uudessa kunta-alan tessissä määräaikaisten lomapäiväkorvaus kohoaa hiukan. Monessa kunnassa on myös vireillä aloitteita, joissa vaaditaan määräaikaisten palkkaamista koko lukuvuodeksi.

Hyvä uutinen on sekin, että vaikka uusi työvoimapalvelujen malli on tiukentanut työnhakuvaatimusta, järjestelmä myös näyttää joustavan. Jos opettajalla on uusi työpaikka tiedossa syksyllä, vaikuttaa siltä, että TE-toimistoissa ymmärretään tilanne ja työnhaun vaatimukset kevenevät.

 

Rehtori Kati Komulainen kehottaa kolumnissaan tässä lehdessä, että lopettaisimme puheen ansaitusta lomasta. Kannatan lämpimästi. Kunnon tauko arjen pyörityksestä on meidän jokaisen oikeus, ei tuskan hiellä ansaittu palkinto.

Aivojen päästäminen lepotilaan ja sinisiin ajatuksiin on selviytymisen ja luovuuden edellytys. Tätä on aivotutkimus viime vuosina pätevästi todistanut.

Saman sanoo arkijärki. Opettaja on varmasti ihan eri ihminen, kun on pidemmäksi rupeamaksi saanut jättää taakseen jatkuvan sosiaalisuuden vaatimuksen, työpaikan äänimaailman ja työnkuvan venyttelyn.

Iloisia kesähetkiä kaikille Opettajan lukijoille!

 

Minna Ängeslevä on Opettaja-lehden päätoimittaja.

minna.angesleva@oaj.fi

Twitterissä @MAngesleva