Minna Ängeslevä: Arkihuolesi kaikki heitä

Etuajassa alkava joululoma, mikä ihana ajatus! Tipetapetiptap koronalle ja kotiin tuuppaamaan uupumusta etäälle.

 

Syksy on ollut päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten henkilöstölle ennennäkemätöntä pujottelua muuttuvissa tilanteissa. Kurvit ovat olleet tiukkoja, mutta ammattitaito ja pystyvät esihenkilöt ovat pitäneet porukan radalla.

Vaan vauhti ja venyminen väsyttävät. Opettajien pelko omasta ja oppilaiden sairastumisesta on tiivistynyt epidemian leviämisen ja päivänvalon vähenemisen tahtiin.

Keinoiksi rajoittaa epidemiaa kouluyhteisöissä on ehdotettu ainakin joululoman pidentämistä ja rajattua etäopetusjaksoa joululoman alla. Näistä on keskusteltu mediassa ja somessa.

OAJ puolestaan on kuukausia vaatinut terveysviranomaisilta selkeitä, päiväkotien ja koulujen arjen huomioivia koronaohjeistuksia. Viime viikolla THL lupasi, että työympäristöjen erityisyys huomioidaan ohjeissa paremmin.

Keinoiksi on ehdotettu pitkää joululomaa ja rajattua etäopetusjaksoa.

Pitkä joulutauko olisi stoppi koulunkäyntiin liittyville kontakteille. Saataisiin hengähtää. Sitäkin saatettaisiin taklata, etteivät muuttuviin ohjeisiin turhautuneet vanhemmat päättäisi ottaa jälkikasvuaan kotiin omalle lomalle.

Loman jälkeen rokotteen saaminen olisi himpun verran lähempänä.

Koulutuksen järjestäjä päättää itsenäisesti koulujen loma-ajoista. Nopeisiinkin päätöksiin on mahdollisuus.

Jos jossain päätetään pidentää joululomaa, pitää siihen käytetyt päivät korvata kevään aikana. Käytännössä se tarkoittaa lauantaityöpäiviä.

 

Entä täsmärajattu, lyhyt etäopetusjakso?

Kun korona ryöpsähti Vaasassa, koululaiset nelosista ylöspäin olivat etäopetuksessa ennen ja jälkeen syysloman. Tämä ja muut ripeät rajoitukset taltuttivat tartuntaryppään, ja kouluakin on sen jälkeen saatu käydä rauhassa.

Kevään perusteella kouluissa kautta maan tiedetään, ketkä eivät pärjää etäopetuksessa. Nyt heitä osataan tukea, jos koulu päätyy etäopetukseen. Olisiko tämä, jos tilanne järeitä toimia vaatii, tasapuolisempaa kuin karanteenien pätkimä opetus? Karanteeniin joutuneille oppilaille ei opetusta ole kaikkialla pystytty tarjomaan.

 

Olisi huippua, jos joulua voitaisiin viettää arjen huolet karkottaen.

 

Minna Ängeslevä on Opettaja-lehden päätoimittaja.

minna.angesleva@oaj.fi

Twitterissä @MAngesleva