Valovoimainen äidinkielenopettaja ja teatterintekijä auttoi nuoria löytämään oman äänensä ja turvan käyttää sitä.
Kati syntyi ja kasvoi Mikkelissä. Hän valmistui Jyväskylän yliopistosta äidinkielen opettajaksi, myöhemmin työn ohella ilmaisutaidon opettajaksi ja toimi kotikaupungissaan lukion opettajan virassa. Lukiolaiset muistavat hänet läsnäolevana opettajana, jonka nauru raikui kielenhuoltotunneillakin. Myös kollegoille hän on jäänyt mieleen valoisana, yhteistä tilaa lämmittävänä persoonana.
Katilta riitti työn ohella energiaa moneen. Hän käväisi silloin tällöin teatterin lavalla, kirjoitti pakinoita ja pari nuortenkirjaa. Viimeisinä vuosinaan hän tuotti näytelmätekstejä ja dekkariluonnoksia.
Vuonna 2008 Kati perusti Poikateatterin. Kaikki, käsikirjoituksen lisäksi sanoitus- ja sävellystyö, tehtiin itse. Osallistuminen Katin ryhmään on ollut monelle eksyksissä olevalle nuorelle elämän käänteentekevimpiä asioita. Esitykset syntyivät yhdessä tarinoista. Vaikka moni pojista onkin nykyään teatteriammattilainen, tämä ei ollut Katin tavoite vaan hän halusi rakentaa nuorille tilan, jossa he voisivat kasvaa maailmaan rakastaviksi ja lämpimiksi aikuisiksi.
Vakava sairastuminenkaan kuusi vuotta sitten ei lamauttanut Katin luomisvoimaa, vaan syksyllä 2022 hän loi entisten poikateatterilaisten kanssa kasvusta kertovan esityksen Meistä tuli muurareita. Teema sai jatkoa syksyllä 2023 samalla joukolla perustetun Miesteatterin esityksessä.
Kulttuuriministeriö palkitsi Katin työn vuosina 2012 ja 2017, ja Pro Mikkeli -palkinnon hän sai kaksi vuotta myöhemmin. Katin joukkue palkittiin myös monissa teatterikatselmuksissa.
Voimien hiipuessa läheisimmät ympäröivät Katin huolenpidolla. Rauhallisin mielin hän hyväksyi lähdön lopullisuuden. Kati elää poikateatterilaisen sanoin satojen vuosien edestä meidän kaikkien kautta.
Läheiset saattelivat Katin lauantaina 9.11. haudan lepoon. Siunauksen toimitti piispa Mari Parkkinen.
Heljä Haapamäki-Niemi,
kollega ja ystävä