Yhdistystoiminta ja saamaton nuoriso

Vaikka Suomi on yhdistysten luvattu maa, tuntuu nuorten aktiivien löytäminen olevan tuskastuttavan vaikeaa.

Yhdistys toisensa perään pui tätä ongelmaa kokouspöydissä, joissa parahdellaan nuorten saamattomuutta ja itsekeskeisyyttä. Kaikesta kun pitäisi saada jotakin, pelkkä hyvä mieli ei enää riitä.

Mitä mieltä sitten nuoret itse ovat vapaaehtoistyöstä?

Asiasta kertoo toukokuussa julkaistu Akavan tutkimus, jossa 18–35-vuotiaista nuorista vain alle viidesosa koki, että vapaaehtoistoiminta vaikuttaa tulevaan työpaikan saamiseen. Merkittävimpinä tekijöinä he pitivät muun muassa ulkonäköä, asuinpaikkaa, työkokemusta ja jopa sattumaa.

Oikeasti järjestöjen pitäisi itse katsoa peiliin.

Jossakin siis mättää, kun aiemmin antoisaksi koettu vapaaehtoistyö ei enää kiinnosta. Mutta missä?

Yhdistyksissä. On helppo haukkua nuoria itsekeskeisiksi, vaikka oikeasti järjestöjen pitäisi itse katsoa peiliin.

Eivät nuo ulkopuoliset nuoret ole vieneet yhdistystyön houkuttelevuutta. Ehei, vastuussa ovat toimijat itse. Kyllä nuoria edelleen kiinnostaa. He eivät vain enää tyydy raatamaan ensimmäistä vuosikymmentään yhdistysten reunamilla, jossa heidän niskaansa kaadetaan muiden hyljeksimät tehtävät.

Jotta yhdistykset selviytyisivät hengissä, vaaditaan niiltä ennennäkemätöntä kykyä muuntautua. Niiden on luotava nahkansa, luovuttava vanhentuneista toimintatavoista ja osoitettava luottamusta myös muille kuin pitkään palvelleille järjestöjyrille.

Yhdistysten on uskallettava tehdä tilaa uusille aktiiveille. Tavasta, että osaamista pitää ensin todistella vähintään vuosikymmen, on päästävä eroon. Tukahduttava kulttuuri on vaihdettava uuteen, jossa intoa ja energiaa tuetaan kaikkien kokemuksella.

Tai tietenkään pakko ei ole.

Nuoret kyllä luovat uudet ja omat liikkeensä, jos historiaansa kahliutuneet eivät tilaa suo.

 

Jesper Lempiäinen on Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOLin entinen puheenjohtaja. Hän opiskelee luokan- ja käsityönopettajaksi.

jesper.lempiainen@gmail.com

Twitterissä @JLempiP

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Uusi uljas koulutus

08.03.2018