Nosta aina, älä paina

Meillä oli vuosia sitten yliopistolla jokin näistä hienoista ”ovet auki yhteiskuntaan” -tilaisuuksista – tehän tiedätte.

Paikalla oli talon henkilökuntaa ja tietysti opiskelijoita mutta myös erilaisten ammattien edustajia. Heiltä oli pyydetty jokunen puheenvuorokin.

Yksi puhujista oli eläkkeelle jäämisen kynnykselle ehtinyt poliisi.

Sitä en enää tavoita, mikä oli hänen puheensa aihe, mutta pätkä hänen kertomastaan on jäänyt mieleni muistilokeroihin.

Tarinan juuret olivat poliisimiehen omissa opiskeluajoissa. Luulen, että juuri siksi hän sen kertoikin. Paikalla oli paljon opettajaksi opiskelevia.

 

Ainahan elämässä hyviä neuvoja tarvitaan.

 

Juttu meni osapuilleen näin. Vähävaraisena opiskelijana nuori mies, tuleva pollari, oli joutunut venyttämään monin tavoin penniä. Yksi keino siihen oli liftaaminen. Tuohon aikaan se ei ollut mitenkään tavatonta.

Tällaisella peukalokyytireissulla hänet oli sitten erään kerran poiminut kyytiinsä jo harmaantunut herrasmies. Mies paljastui heti ensitervehdyksessä papiksi. Kyytiläinen puolestaan oli tunnustanut valmistuvansa pian poliisiksi.

Nyt hän oli matkalla Pohjanmaalle kotiinsa.

Oli istuttu tovi puhumatta. Sitten kuljettaja oli rykäissyt: ”Kun nyt ollaan ikään kuin samalla alalla, saisinko antaa sinulle yhden omassa työssäni hyödylliseksi kokemani ohjeen?”

Nuori mies oli hämmentynyt vertauksesta. Ettäkö samalla alalla?!

Hän ei kuitenkaan ruvennut inttämään vastaan. Oli vain todennut, että mikäs siinä.

Ainahan elämässä hyviä neuvoja tarvitaan.

 

Luvan saatuaan pappi oli jatkanut: Kuten minä, sinäkin tulet varmasti kohtaamaan niitä, jotka kaipaavat tukea. Kaikki elämässä ei ole mennyt nappiin.

Tuleepa vastaan sellaisiakin ihmisiä, joilla menee tosi huonosti. Voi olla, että menee niin huonosti, etteivät omat jalat enää kanna. Tai, ettei juuri sillä hetkellä tule edes suusta puhetta.

Näissä tilanteissa (ja muissakin) olen huomannut, että paras ohje on tämä: Älä lisää tämän ihmisen taakkaa. Älä paina tätä ihmistä.

Sen sijaan, jos suinkin voit: nosta.

 

Juha T. Hakala on professori, filosofi ja tietokirjailija.