Hanna Rahkonen: Me = ammattiyhdistys

Syksy on lempivuodenaikani. Ei vain luonnon kauniin väriloiston vuoksi, vaan koska se sisältää uusia alkuja. Varsinkin me opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset koemme nämä syksyn uudet alut paalupaikoilta.

Uusi oppijaryhmä tai uusi työpaikka voi tehdä vuodenajasta kutkuttavan. Tai ehkä aloitat lukuvuoden uutena työntekijänä tuore tutkintotodistus taskussa.

Kenties syksy on kutkuttava, koska kesälomalla on levätty ja työt maistuvat taas hieman eri tavalla. Hyvinvoiva työntekijä kun tarvitsee lomaa.

Loma ei kuitenkaan ole ainut työntekijän työhyvinvoinnin tuki. Tärkeä selkänoja työssäkäyvälle ammattilaiselle on ammattiyhdistys, aina työuran alusta sen loppuun saakka.

 

Selvitykset ovat tuoneet näkyväksi, että nuorten järjestäytymisaste on alhainen. Siihen vaikuttaa monenlaiset tekijät, kuten vähäinen tieto ay-liikkeen toiminnasta tai epätietoisuus järjestäytymisen merkityksestä ja sen mahdollisista hyödyistä.

Tärkeä selkänoja työssäkäyvälle ammattilaiselle on ammattiyhdistys.

Jotta nuoret kokisivat ay-toiminnan itselleen tarpeelliseksi ja merkitykselliseksi, heidät täytyy ottaa mukaan toimintaan ja toivottaa lämpimästi tervetulleiksi yhteisöön. Tällaisessa moninaisessa joukossa jokainen palanen on aivan yhtä tärkeä. Me liiton jäsenet luomme yhdessä kuvan siitä, millainen yhteisö on.

Opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten ay-yhteisön rikkaus on, että olemme kaikki saman katon alla, upeiden erityispiirteidemme kanssa. Tämä moninaisuus on vahvuutemme.

 

Ay-liike puhuu myös uuteen työhön perehdyttämisen tärkeydestä. Työuran alun pitää olla tuettua, ja työelämän ja opintojen induktiovaiheeseen on taattava toimiva mentorointi.

Mentoroinnissa vanhempi kollega pystyy siirtämään hiljaista tietoa ja työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä sekä vastaamaan kysymyksiin perehdytyshetkien ulkopuolella.

Työnantajan lakisääteisiin tehtäviin kuuluu uuden työntekijän perehdytys. Sen pitää olla systemaattista ja kattavaa.

 

Hanna Rahkonen on Suomen opettajaksi opiskelevien liiton Soolin puheenjohtaja.