Erja Sandbergin kolumni: Hienosti tehty, opet ja reksit!

Kukaan meistä ei osannut ennustaa tällaista kevättä. Lähiopetus muokattiin etäopetukseksi hetkessä ja työmäärä moninkertaistui.

Kevät antoi myös mahdollisuuden ammattiosaamisen kehittymiselle. Nyt meillä on lisää menetelmiä verkkovälitteisen pedagogiikan toteuttamiseen.

Mielenkiintoista on ollut sekin, miten ympäristö vaikuttaa koulunkäyntiin ja oppimiseen.

Huomasitko, että osa niistä oppilaista, joista ei lähiopetuksessa ole huolenhäivää, pohditutti nyt sinua? Entä oliko sinun oppilaidesi joukossa niitä, jotka tarvitsivat aiempaa vähemmän tukea ja pääsivät oppimisen makuun etäopetuksessa?

Kevät antoi mahdollisuuden ammattiosaamisen kehittymiselle.

Kiitos rehtori, kun organisoit etäopetukseen selkeät linjat nopeasti. Pidit huolta, että opettajat pystyivät siirtämään opetuksen verkkoon laadukkaasti. Varmistit henkilöstölle tarvittavat pelisäännöt, laitteet ja ohjelmistot.

Kiitos, kun huomioit ohjaajien työn tärkeyden opettajien rinnalla. Kiitos, kun vankkumattomasti kannustit ja loit uskoa työyhteisöösi, että tästäkin selvitään hienosti.

 

Kiitos opettaja, kun otit haasteen vastaan mahdollisuutena ja aloitit nopeasti opettamisen verkossa. Kiitos, kun sisäistit monet sähköiset verkkoalustat ja ohjeistit oppijoita käyttämään niitä. Teit uudenlaisen oppimisen mahdolliseksi.

Kiitos, kun kohtasit jokaisen oppijan henkilökohtaisesti myös verkossa. Kiitos, että innostuit ammattisi kehittämisestä ja yhteistyöstä.

 

Kiitos erityisopettaja yhteistyöstäsi muiden opettajien kanssa. Kiitos, kun jaksoit huolehtia jokaisen oppijan mukana pysymisestä ja tavoittelit heistä jokaista.

Kiitos, kun ennakoit, osittelit, eriytit, kerroit selkokielellä ja kehittelit uusia tukikeinoja oppijoiden avuksi. Kiitos, kun konkreettisesti autoit tukea tarvitsevia oppijoita pääsemään parhaimpaansa.

 

Pian on aika vaihtaa vapaalle, rentoutua ja kerätä voimia. Ihanaa kesää!

 

Erja Sandberg on oppimisen tuesta väitellyt kasvatustieteen tohtori, erityispedagogi sekä ratkaisukeskeinen työnohjaaja.