Emppu Laakkonen: Hyvää kesälomaa -ko?

Kesä koputtelee jo ovilla. Tämähän tarkoittaa monille opettajille lomaa: kouluissa arvioinnit ovat paketissa, päiväkodeissa osa lapsista jatkaa kotona kesäloman vietossa, kevätkonserttien ja -näytösten jälkeen pääsevät myös opistojen kollegat tauolle.

Ihanaa, hetki aikaa palautua työntäyteisen lukuvuoden päätyttyä!

Tehdystä työstä tulee saada yhdenvertaista palkkaa.

 

Kollegoiden sopimukset paljastavat suuria eroja liittyen tähän kuuluisaan opettajien kesälomaan. Määräaikaiseen työsuhteeseen palkatuille opettajille ei monilla paikkakunnilla makseta koko vuoden työstä koko vuoden palkkaa.

Määräaikaisten opettajien loma-aika ei ole siis lomaa vaan noin kahden kuukauden työttömyysjakso. Kesäajan palkattomuudesta selviäminen vaatii kokovuotista tarkkaa taloudellista suunnittelua, eikä yllättävien kulujen varalle jää paljoakaan ylijäämää.

Irtoilevia hiuksia keräillään siis läpi vuoden, kun palkka pitää saada riittämään myös kesälle. Toisille ratkaisu on mennä kesäksi töihin toisaalle, jolloin aikaa palautua lukuvuodesta ei ole.

Määräaikaisissa työsopimuksissa työjakso ja samalla palkanmaksu loppuu usein lukuvuoden päättyessä, vaikka sen aikana pätkätyöläinen on tehnyt koko vuoden edestä töitä siinä missä virassa toimiva kollegakin.

Tehdystä työstä tulee saada yhdenvertaista palkkaa, erityisesti silloin, kun määräaikainen opettaja jatkaa kesän jälkeen samankaltaisissa tehtävissä kuin aiemmin.

 

Kesätyöttömyys on valitettava epäkohta opetus- ja kasvatusalan sopimuspuolella. Suunta on kuitenkin parempaan: OAJ sai alkukeväästä neuvoteltua parannusta päätoimisten määräaikaisten opettajien lomapäiväkorvauksiin.

Opettajapulan konkretisoituessa ympäri Suomea kunnilla ei ole varaa lyhytkatseisiin säästöratkaisuihin, joita kesäpalkattomat määräaikaiset työsopimukset ovat pohjimmiltaan.

Toivonkin, että vuosi vuodelta yhä suurempi osa määräaikaisistakin pääsee nauttimaan lomasta, siis aivan oikeasta lomasta.

 

Emppu Laakkonen on Suomen opettajaksi opiskelevien liiton Soolin puheenjohtaja.

Lue samasta aiheesta