Arno Kotro: Meillä on upea ammatti

Kyllä, paljosta voisi näinä aikoina nurista ja murheessa pyöriä. Päällimmäisenä kannattaa kuitenkin muistaa, että saamme tehdä tärkeää, merkityksellistä ja hauskaakin työtä.

Tapaan välillä tuttuja, joiden on hankala selittää työnsä tarkoitusta niin, että minäkin ymmärtäisin. Alustabrändien pivotointi on vaikeasti avautuva juttu.

Opettajilla ei tätä ongelmaa ole. Työmme on opettaa ja tukea lapsia, nuoria ja aikuisia niin, että heistä tulisi mahdollisimman sivistyneitä, osaavia, eettisiä ja ehjiä ihmisiä. Siinä se.

Mainosalalla toimiva kaveri manaili, että toisinaan tuotteiden markkinointi on törmäyskurssilla hänen arvojensa kanssa. Vaikea on kuvitella yhdenkään opettajan miettivän, että uusien sukupolvien auttaminen kohti hyvää elämää olisi omien arvojen vastaista.

 

Ja onhan tämä kivaa. Työssä saa kuulla nuorten ajatuksia ja nähdä oppimisen ja oivaltamisen iloa.

Entä kollegat? Monella työpaikalla on vain yhden alan ihmisiä, mutta kaltaiseni lukion opettaja käy lounaskeskusteluja muusikon, kemistin ja kuvataiteilijan kanssa. Olen kiitollinen, että fysiikan opettaja on avannut antimaterian mysteeriä ja biologian opettaja evoluution oikkuja.

Kuinka monessa työpaikassa muuten on soittovälineet? Koulusta löytyy. Opettajien bändiä on pantu pystyyn ja onpa koulun juhlissa vedetty lyhyitä keikkojakin. Yleisöä on tullut mukavasti paikalle, kun muuten tulee poissaolomerkintä.

Työn hedelmät kulkevat maailmalla.

Koulu on tehty ajatellen nuorten elämänhallintaa, mutta kohenee se kummasti opettajillakin. Tunneilla pitää olla aina ajallaan ja keskittyä sataprosenttisesti käsiteltäviin asioihin ja keskusteluihin. Ei siinä jää omille murheille sijaa, ja hyvä niin.

Palkitsevaakin tämä on. Työn hedelmät kulkevat tuolla maailmalla jossain – ne kaikki ihmiset, jotka paljolti opettajiensa ansiosta ovat pysyneet elämässä kiinni tai opiskelleet itselleen unelma-ammatin.

Yllättävän usein kuulen sen toiveammatin olevan opettaja.

 

Arno Kotro on lukion opettaja ja Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Olenko kuin Alkon myyjä?

08.06.2023
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Vaihdetaan murhat!

20.10.2022
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Tehdäänkö lupaus?

02.06.2022