Ope suosittelee: Kaveritaitoja ja lahtelaista kulttuuria

Tästä opin
Vuorovaikutus- ja sosiaalisista taidoista puhutaan paljon. Nehän ovat varhaiskasvatuksen ydintä.
Tässä kirjassa käsitellään kiinnostavasti vertaisten, muiden lasten parissa opittavia kaveritaitoja. Ne rakentavat ryhmän ilmapiiriä, vahvistavat lapsen minäkuvaa ja auttavat myöhemmin yhteiskuntaan kiinnittymisessä.
Aikuisten vastuulla on luoda ryhmään moninaisuutta ja jokaisen osallisuutta arvostava ilmapiiri. Jokaisella lapsella on oikeus olla hyvä kaveri.
Vilja Laaksonen: Kaveritaidot varhaiskasvatuksessa. PS-kustannus 2022.

 

Tähän haluan tarttua
Oman lahtelaisuuteni kautta kiinnostuin tästä uudesta lastenelokuvasta. Lahtelaiskirjailija Kalle Veirton lastenkirjoihin Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka perustuvan filmin lähes koko tuotantoryhmä on lahtelainen, niin lapsinäyttelijät kuin osa aikuisnäyttelijöistäkin.
Veirton kirjoissa on alakouluikäisten poikien mielikuvitusta ja hauskoja väärinymmärryksiä. Odotan elokuvalta jännittävän riemukasta, hulvatonta menoa.
Elokuva Henkka ja Kivimutka. Ohjaajat Väinö Weckström ja Jarkko Felin. Ensi-ilta huhtikuussa.

 

Tästä innostun
Taiteesta kiinnostuneet käyvät museoissa, mutta ehkä aika harva taidelainaamossa. Niitä on kuitenkin paljon.
Lahden 1974 perustettu taidelainaamo on Suomen toiseksi vanhin. Lainattavien teosten lisäksi siellä on taiteilijoiden omia näyttelyjä.
Taidelainaamot lainaavat teoksia yleensä kuukausimaksulla. Minusta on kiinnostavaa mennä viettämään aikaa ystävän kanssa lainaamoon ja tutustua kaikessa rauhassa ammattitaiteilijoiden teoksiin. Lainaamansa työn voi lopulta myös ostaa.
Taidelainaamot.

 

Vinkit antoi lahtelainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja Laura Tarvonen, joka työskentelee parhaillaan Päijät-Hämeen Oikeus oppia -hankkeen asiantuntijatehtävissä. Häntä inspiroi J. Karjalaisen aivan uusi albumi Soulavaris, jolta voi odottaa tuttua äänimaisemaa ja uusia, ihmisen kokoisia tarinoita.