Naapurikoulun sulkeminen herätti ajoissa

”Hei meidän koulun oppilaiden isät! Henkilökunnalta tuli toive, että vois laittaa housut jalkaan, kun viuhahtelee taustalla. Sydän. Yksi kalsari-isä syöpynyt verkkolavolle. #etäopetus.”

Ensimmäiset etäpäivät vajaan 700 oppilaan Pikkolan koulussa olivat rehtori Marianne Liimataiselle aikamoista säätöä. Hän suolsi viestejä Wilmaan ja sai kiitosta siitä, että piti kotijoukkoja ajan tasalla.

Keskiviikkona, kun koulut sulkeutuivat, Wilma ruuhkautui ja Liimatainen jatkoi päivittämistä Twitterissä omalla rennolla tyylillään.

− Kuulin, että jollakin etätunnilla oppilaan isä oli vilahtanut taustalla pelkät kalsarit jalassa ja tein siitä pienen tviitin kaikella rakkaudella kalsari-isiä kohtaan.

Liimataisesta tuntuu mukavalta voida naurattaa ihmisiä, ettei tässä poikkeustilanteessa kaikki ole pelkkää koronaa.

 

Liimatainen heräsi isoon muutokseen, kun naapurikoulu suljettiin koronatartunnan vuoksi. Pian sen jälkeen, 10. maaliskuuta, Pikkolan koulussa 40 oppilasta asetettiin karanteeniin, koska heistä osa oli altistunut koronavirukselle riparitapaamisessa.

− Naapurikoulun onnettomuus koitui Pikkolan onneksi, koska se sai meidät valmistautumaan ajoissa.

Liimatainen tilasi koululleen saman tien kaupungin digitutorit, jotka alkoivat treenata opettajia Google Meetin ja Classroomin käyttöön. Jo seuraavana päivänä opettajat pitivät etäkokouksen ja ensimmäiset hurjapäät aloittivat etäopetuksen.

Vaikka Pikkolan yläkoulussa nyt hyvä tilanne, siellä on myös suunnitelmat opetuksen hoitamiseksi, jos joku 64 opettajasta sairastuu.

 

Opettajia kuormittaa huoli niistä oppilaista, joilla asiat eivät ole hyvin. Jos näyttää siltä, että joku ei pysy linjoilla, aletaan järjestää muun muassa oppimisen tukea kotiin.

Luoviakin ratkaisuja on keksitty. Kotitalouden ope ehdotti, että käyttämättä jääneitä elintarvikkeita jaetaan koteihin, joissa niitä tarvitaan.

Liimatainen toivoo, että opettajat huolehtivat myös itsestään: lepäävät, rentoutuvat ja ovat läheistensä kanssa. Kalsaritviittikin viestittää armollisuudesta ja ilosta.

− Kaikki ei aina mene kerralla putkeen. Jos etäyhteys katkeaa, hengitetään rauhassa ja yritetään uudestaan.