Kaffepaussi open tukena

Miten voisin auttaa etänä työskenteleviä kollegojani?

Tämä kysymys ei jättänyt rauhaan turkulaista Saara Mälköstä, joka oli esiintynyt poikkeustilan alettua Ylen Aamun haastattelussa ja saanut sen jälkeen paljon huolestuneita viestejä väsyneiltä opettajilta.

Mälkönen on luokanopettaja ja pedagoginen asiantuntija, joka on luotsannut Alakoulun aarreaitta -verkkoyhteisöä vuodesta 2013. Huhtikuun alussa hän keksi aloittaa Aarreaitassa virtuaalisen opettajainhuoneen nykyisen työnantajansa Freeed.comin tukemana.

Puolituntinen Kaffepaussi tarjoaa kaikille opetusalan etäilijöille voimaannuttavaa vertaistukea. Kahdesti viikossa järjestettävälle kahvitauolle voi osallistua etä- kokousohjelmisto Zoomin välityksellä.

– Ideana on, että näemme toistemme kasvot ja pystymme keskustelemaan, Mälkönen kertoo.

 

Ensimmäisille etäkahveille tuli Mälkösen lisäksi kolmetoista opettajaa. Keskustelu soljui työpäivän rytmittämisen ja opetuksen järjestämistapojen ympärillä.

Toisesta viikosta lähtien osallistujamäärät ovat kasvaneet ja kahvihuoneessa on vieraillut asiantuntijoita, jotka jakavat konkreettisia vinkkejä oman hyvinvoinnin ja jaksamisen pönkittämiseen. Ohjelmassa on ollut esimerkiksi rauhoittumisharjoitus.

Ideoita asiantuntijoiden valintaan Mälkönen saa Aarreaitan jäseniltä, omista verkostoistaan sekä edellisiltä vierailijoilta. Kaikki vieraiksi pyydetyt ovat opetusministeri Li Anderssonia myöten lähteneet kernaasti mukaan.

– Luulen, että taustalla on huoli jokaisen suomalaisen lapsen hyvinvoinnista. Ehkä etäopetukseen siirtyminen on myös lisännyt opettajien arvostusta, Mälkönen miettii.

 

Mälkönen toivoo, että Kaffepaussi antaisi opettajille rohkeutta työnsä rajaamiseen. Hän itse on saanut jo rutkasti hyvää mieltä kollegojen palautteista.

– Osa kokee, että olen pystynyt helpottamaan heidän arkeaan ja saamaan heille paremman fiiliksen. Se on paras palkinto.