Helsingin yläkouluissa iloitaan jälleen näkemisestä – lähi- ja etäopetuksen vaihtelu käy kuitenkin voimille

Tarja Tuohimaa on iloinen voidessaan palata kouluun tekemään työtään.

Ai kun on ihanaa olla täällä taas ja nähdä sinua!

Tällaisia huudahduksia englannin ja ruotsin opettaja Tarja Tuohimaa kuuli oppilailta, kun koululaiset palasivat helsinkiläiselle Vartiokylän yläasteelle reilun kuukauden etäjakson jälkeen.

Oppilaat ovat olleet niin iloisia nähdessään kavereita, että monen on ollut vaikea keskittyä ja pysyä paikallaan.

 

Korona-exitissä kokeillaan nyt pääkaupunkiseudulla osittaisen lähiopetuksen mallia, jossa oppilaat ovat vuoroviikoin etäopetuksessa ja lähiopetuksessa.

Vartiokylän 360 oppilaasta yksi luokka-aste opiskelee etänä joka kolmas viikko. Ensimmäisellä viikolla kotona jatkoivat seiskaluokkalaiset.

Kieltenopetus etänä ei ole aina herkkua, ja mikrofonin särinä vaikeuttaa kuulemista.

Päättyneellä etäopetusjaksolla opiskelu onnistui sentään paremmin kuin viime vuonna, jolloin joissakin perheissä oli monta lasta etäopetuksessa ja vain yksi tietokone. Lukuvuoden alussa jokainen Vartiokylän oppilas sai koulusta tietokoneen siltä varalta, että joudutaan taas etäopetukseen.

 

Tuohimaa ei pelkää tartuntaa, mutta opettajien luottamusmiehenä hän tietää, että osa opettajista on huolissaan tartuntariskistä.

Vaikka Vartiokylässä kaikki opettajat ja oppilaat pitävät maskeja ja paikalla on vähemmän oppilaita kuin tavallisesti, turvavälien säilyttäminen ei aina onnistu.

Opettajat kantavat myös huolta siitä, miten oppilaat pystyvät näyttämään osaamisensa ja kuinka arviointi saadaan toteutettua oikeudenmukaisesti.

Tuohimaasta oli hauskaa palata opettamaan kouluun, mutta kun neljä päivää ensimmäisestä viikosta on kulunut, hän on jo aivan puhki.

– Korona on kuormittanut kovasti opettajia. Toivon, että Helsingin opetustoimi ja rehtorit malttaisivat rauhoittaa tilanteen ja jättää opettajille toipumisaikaa hässäkästä. Nyt ei kaivata uusia projekteja ja kehittämiskohteita.