Niilo Hirvonen on ottanut Kiteen pallon peleistä yli 90 000 kuvaa, mutta yksi on yhä saamatta

Niilo Hirvonen on napannut neljännesvuosisadan aikana yli 90 000 kuvaa Kiteen pallon pesäpalloilijoiden edesottamuksista pelikentillä. Vapaaehtoistyöhön OAJ-konkari lähti oppilaidensa mukana.

Kaikki sai alkunsa yhdestä kysymyksestä vuonna 1991.

– Kiteen yläasteen rehtorina toiminut pesäpallomies Raimo Toropainen kysyi minulta, löytyisikö oppilaistani nohevia poikia otteluihin atk-kirjureiksi, Niilo Hirvonen muistelee.

Tehtävästä innostui nohevien poikien ohella myös Niilo. Muutamaa vuotta myöhemmin kirjurin tehtävät vaihtuivat otteluiden valokuvaamiseen ja otteluraporttien kirjoittamiseen seuran nettisivuille. Sillä tiellä Niilo on yhä.

– Kun on aloittanut, on vaikeaa luopua. Joskus, kun seuralla on ollut huonoja kausia, on lopettaminen käynyt mielessä, mutta juuri vaikeina aikoina se aito kannattajuus mitataan.

Myös haastatteluiltana on edessä kolmen tunnin keikka Kiteen Rantakentällä ja sen jälkeen ainakin tuplamäärä töitä kuvien käsittelyssä ja otteluraportin kirjoittamisessa. Iltapelin otteluraportti on yleensä valmiina puolilta öin. Aamulla jutusta korjataan mahdollisia kirjoitusvirheitä. Onneksi tämä kausi on sujunut joukkueelta mukavasti.

Niilo Hirvonen on työskennellyt 36 vuotta Kiteellä matematiikan ja fysiikan lehtorina ja 20 viime vuotta lukion apulaisrehtorina. Apulaisrehtori laatii myös yläkoulun työjärjestykset.

– Lukujärjestysten laatiminen kuuluu kesäohjelmaani. Ei niitä koskaan saa valmiiksi toukokuussa, ja juuri se viimeinen kaksi prosenttia työstä on kaikkein haastavin. Koulukuljetukset sekä yläkoulun ja lukion yhteisten opettajien työjärjestysten laatiminen pitävät huolen siitä, että liikkumavaraa ei jää paljon.

Suvivirteen eivät lopu myöskään pääluottamusmiehen tehtävät, vaan usein on vastassa asioita, joista neuvotellaan vielä heinäkuussakin.

Niilo pitää pääluottamusmiehen pestiä mielenkiintoisena. Homma vaatii diplomaatin taitoja.

– Palkka-asiat ovat selvää pässinlihaa, mutta joskus kiistan takana voi olla rankempia, pikemminkin työsuojeluvaltuutetulle kuuluvia asioita.

Pääluottamusmiehen työnkuvassa Niiloa auttaa monipuolinen ura erilaisissa OAJ:n luottamustehtävissä. Tietoa on tarttunut vuosien varrella paljon, kun on ollut mukana neuvottelutavoitteita asettamassa ja OAJ:n aluetoimintaa käynnistämässä.

 

Mutta suunnataanpa katse nyt takaisin Kiteen Rantakentälle.

– Kunnollista syöksykoppikuvaa en ole saanut kertaakaan, Niilo väittää yli 90 000 kuvan saaliistaan huolimatta.

Pelitilanteet vaihtuvat nopeasti, ja kuvaamisen lisäksi on ehdittävä kirjoittaa ylös pelitapahtumat otteluraporttia varten.

Urheiluseuran kannattamiseen liittyy myös suuria tunteita. Ehtiikö Niilo kuvaamisen lomassa tuuletella juoksuja?

– Enpä juuri, eikä toimitsijan liivi päällä sovi paljon riehuakaan. Joskus saatan vaihtaa tuomarin kanssa muutaman sanan täpäristä tilanteista.

Niilo Hirvonen ei tunnusta, että jäisi kovin pitkäksi aikaa märehtimään suosikkinsa tappioita.

– Totta kai voitot ovat mukavia, mutta tappiotkin kuuluvat urheiluun. Joukkueen omista mokista johtuvat täpärät tappiot harmittavat pelaajien puolesta, mutta ei minun silti tarvitse kameraa kentän reunaan heittää.

Urheilu konkretisoi työn tekemisen merkityksen ja sen, että kukaan ei voi aina onnistua sen enempää pesiksessä kuin derivoinnissakaan. Oppilaille Niilo kertoo, että tärkeintä on tehdä se, minkä osaa ja mihin pystyy. Pettymysten jälkeen edessä häämöttää jo uusi onnistumisen mahdollisuus.

Pelien tuoman jännityksen ja elämysten lisäksi mukavaa tässä vapaaehtoistyössä on sosiaalisuus. Aina tulee vastaan tuttuja, joiden kanssa on mukavaa vaihtaa kuulumiset.

Entä tunteeko konkariopettaja erityistä ylpeyttä siitä, jos joku entisistä oppilaista onnistuu kentällä?

– Ei siitä matematiikanopettajana voi oikein itselleen kunniaa ottaa, Niilo nauraa.

Niilo Hirvonen

  • 62-vuotias Kiteen lukion ja Arppen koulun matematiikan ja fysiikan lehtori ja apulaisrehtori.

  • JUKOn pääluottamusmies. Takana 10 vuotta JUKOn luottamusmiehenä ja 18 vuotta pääluottamusmiehenä.

  • OAJ:n valtuustossa 25 vuotta ja hallituksessa 6 vuotta.

  • OAJ Pohjois-Karjalan alueasiamies 8 vuotta.

  • Muina harrastuksina luonto- ja matkakuvaaminen sekä Lions-toiminta.