Tukimielenilmaus yhdisti

Helsingin yliopiston väki teki historiaa ja oli lakossa 28.2.2018. Luottamusmies Tiina Sorvali oli mukana Vaasan yliopiston tukimielenilmauksessa.

Kuutisenkymmentä tukimielenilmauksen osallistujaa teki Vaasan yliopiston pihalle suut mutrussa olevia lumiukkoja, jotka kantoivat lakkovaroitus- ja Me olemme yliopisto -kylttejä. Joukko tamppasi myös hankeen sanan lakkovaroitus.

Vaasan yliopisto olisi ollut lakossa toisessa aallossa 7.3.2018, mutta ratkaisu työehtosopimusriitaan syntyi edellisenä päivänä. Lakkovalmius oli kunnossa, ja jukolaisten lakkotoimikunta teki hyvää yhteistyötä pardialaisten kanssa.

– Lakkopäällikkömme Hannu Niinimäki ohjeisti koko yliopistoväkeä, ja itse tiedotin omille jäsenille suomeksi ja englanniksi mahdollisimman usein ja etsin vastauksia kysymyksiin, Vaasan yliopiston opetusalan yhdistyksen luottamusmies Tiina Sorvali kertoo.

Vaasassa kaikki olivat tarvittaessa valmiita lakkoon. Lakkovahteja oli ilmoittautunut, ja toimintasuunnitelma lakkopäivälle tehty.

Tiina kiittää myös OAJ:n viestintää. Tietoa tuli riittävästi ja ajoissa.

 

Uudessa työehtosopimuksessa Tiinan mielestä hyvää on se, että palkankorotuksissa ollaan yleisen linjan tasolla. Tärkeää on myös mahdollisuus keskustella palkkausjärjestelmän uudistamisesta.

– Odotan järkevää ratkaisua siitä, miten kontaktiopetuksen enimmäistuntimäärät kirjataan tessiin. Erityisesti tulee huomioida opetusmuotojen muutos, sillä digiloikka tuo omat haasteensa. Pitää myös parantaa määräaikaisissa työsuhteissa ja tuntiopettajina työskentelevien työsuhteen ehtoja.

Tiinan mukaan yliopisto on työpaikkana nykyään uuvuttavampi kuin ennen. Raha ratkaisee, eikä oikealle sivistykselle tahdo jäädä tilaa.

– Opiskelijoille pitäisi jättää hieman enemmän aikaa ajatella, omaksua oppimaansa ja kehittyä asiantuntijoina. Tarvitaan pidempää hauduttamista nykyisen nopean mikroaaltouunikypsennyksen sijaan. Digitaalisuuden myötä tuntuu myös välillä siltä, että ihmiskontaktitkin ovat kortilla.

Tiina Sorvali

Vaasan yliopiston kielikeskus Linginnon saksan kielen yliopistonlehtori vuodesta 2005. Vaasan yliopiston opetusalan yhdistyksen VYLL:n luottamusmies vuodesta 2011. Yliopistohommissa vuodesta 1991.

Yliopiston sopimusneuvottelut

Helsingin yliopisto sekä Helsingin normaalilyseo ja Viikin normaalikoulu olivat lakossa 28.2.2018, koska työnantajapuoli Sivista hylkäsi sovittelijan työehtosopimusriitan antaman sovintoesityksen. Toinen lakkoaalto olisi ollut 7.3.2018 Sopuun päästiin 6.3.2018.

Katso Instagramista, millaisen selfien Tiina nappasi.