Tekijänoikeudet voimassa myös etätyöaikana

Tekijänoikeuksissa pätevät samat säännöt kuin ennenkin, vaikka nyt opetetaan etänä, muistuttaa lakimies Janniina Heinonen OAJ:stä.

Heinosen mukaan osa opettajista olettaa, että jos materiaali on työajalla tehty, työnantajalla on täydet oikeudet materiaalin käyttöön.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kun opettaja tekee opetusmateriaalia, kaikki tekijänoikeudet ovat hänellä. Se tarkoittaa, että opettajalla on oikeus määrätä, missä ja kenelle materiaalia jaetaan ja miten sitä muokataan. Tämä koskee myös verkkokursseja.

 

Etäopetukseen siirtyminen on saanut jotkut työnantajat ehdottamaan yhteistä materiaalipankkia, johon opettajat antavat tekemänsä oppimateriaalit vapaasti jaettavaksi.

– Tällaisessa mallissa tekijänoikeudet ovat vaarassa unohtua. Opettajan ei tarvitse jakaa tekemäänsä opetusmateriaalia, jos hän ei halua.

Opettajien työtehtäviin ei kuulu oppimateriaalin tekeminen muiden opettajien käyttöön. Jos oppilaitos tai kollegat haluavat käyttää toisen opettajan laatimaa aineistoa, siitä pitää sopia opettajan kanssa erikseen.

Heinonen muistuttaa, että opettaja voi luovuttaa työnantajalle rinnakkaisen käyttöoikeuden, jolloin tekijänoikeudet jäävät myös opettajalle itselleen. Tällöin työnantaja ei saa muokata materiaalia tai luovuttaa tai myydä sitä eteenpäin.

Oppilaillekin on syytä opettaa, miten toisten teoksia käytetään tekijänoikeuksia kunnioittaen.

– Esimerkiksi Youtubesta löytyvää videota ei saa käyttää oman projektin osana, ellei siihen liitetyistä tiedoista löydy CC-lisenssiä, Heinonen muistuttaa.

CC-lisenssi on käyttölupa, joka on alun perin suunniteltu lähinnä digitaalisen materiaalin käyttöön.