Tämä toimii: Luokallinen vaikuttajia

Luokkavaltuustossa oppilaat saavat itse tehdä aloitteita ja äänestää päätöksistä. Kaikilla on puhe- ja aloiteoikeus.

Ekaluokkalaiset istuvat hevosenkenkämuodostelmassa ja pitävät luokkavaltuuston kokousta. Yksi oppilaista esittelee aloitettaan ja muut kuuntelevat. Kohta alkaa keskustelu, ja luokanopettaja Kaisa Sipilä jakaa puheenvuoroja.

Jyväskyläläisessä Lohikosken koulussa on pidetty yhden oppitunnin mittaisia kokouksia perjantaisin syyskuusta lähtien. Koulu on mukana Kehittämiskeskus Opinkirjon Luokkavaltuusto-hankkeessa.

– Olen ihan yllättynyt, miten innolla oppilaat ovat lähteneet mukaan. Ekaluokkalaiset osaavat tehdä hyviä ehdotuksia ja perustella näkemyksiään. Ilman tätä kokeilua olisin aliarvioinut näin pienten kykyjä, Sipilä kertoo.

Luokassa on kolme laatikkoa aloitteita varten. Oppilaat voivat tehdä aloitteita otsikoilla Toivon, Kiitän ja Arvostelen. Eniten on tullut toiveita.

Tähän mennessä oppilaat ovat ehdottaneet muun muassa luontoretkeä, muutoksia istumajärjestykseen ja temppuradan tekemistä. Jos taidot eivät ole riittäneet aloitteen kirjoittamiseen, on sen voinut myös piirtää.

Opettajakin saa tehdä aloitteita, ja hän voi vetää koulunkäyntiin sopimattomat aloitteet pois käsittelystä.

– Malli vastaa hyvin nykyisen opsin henkeä. Lapset oppivat keskustelukulttuuria, toisen kuuntelua ja päätöksentekoa – vaikuttamista.

 

Antti Moilanen ja Antti Rajala puhuvat kouludemokratiasta Educassa la 25.1.2020 klo 11.30.

Tutustu luokkavaltuustoon

  • Luokkavaltuusto-kokeilussa luokka pitää kokouksen viikoittain. Kaikilla on puhe- ja aloiteoikeus. Yhteisen keskustelun jälkeen aloitteista äänestetään. Seuraavassa kokouksessa seurataan, miten päätökset ovat toteutuneet.
  • Opinkirjo julkaisee tämän vuoden alussa opettajille tarkoitetun Luokkavaltuusto-oppaan. Maksuttoman julkaisun voi ladata Opinkirjo.fi:stä tai tilata toimistolta.