Uusi sukupolvi osaa meitä paremmin – 56 maan neuvonantaja Simon Anholt uskoo, että koulutus ratkaisee ilmasto-ongelman

Simon Anholt kutsuu suomalaiset opettajat kouluttamaan koko maailmaa, jotta ilmasto-ongelma saadaan ratkaistua.

Afrikkalaisen sanonnan mukaan on kaksi hyvää aikaa istuttaa puu. Paras aika oli 40 vuotta sitten ja toiseksi paras on juuri nyt.

Educan kansainvälisessä seminaarissa esiintynyt Simon Anholt vakuuttaa, että muutos maailman pelastamiseksi on jo meneillään.

Isobritannialainen Anholt toimii 56 maan itsenäisenä poliittisena neuvonantajana. Hän auttaa maita kehittämään taloutta, politiikkaa ja kulttuuria koko maailmaa hyödyttävään suuntaan ja selättämään kaikille yhteisiä ongelmia kuten ilmastonmuutosta.

 

Ilmastonmuutos voidaan Anholtin mukaan ratkaista jopa yhdessä sukupolvessa, mutta siihen tarvitaan maailmanlaajuista koulutusta. Niin valtioiden kuin kansalaistenkin asenteiden on muututtava.

Uusi sukupolvi on koulutettava tietoiseksi ja kykeneväksi ratkomaan ilmasto-ongelmat.

− Sanomme, että jätämme lapsillemme paremman maailman, vaikka meidän pitäisi miettiä, mitä välineitä annamme lapsillemme, jotta he pystyvät korjaamaan maailman.

Ympäristöaktivisti Greta Thurnberg on Anholtin mukaan hyvä esimerkki siitä, miten nuoret ikäluokat ovat arvoiltaan ja asenteiltaan pidemmällä kuin me vanhemmat.

− Nuorilla on oikea asenne muttei välttämättä tietoa. Meillä vanhemmilla on tietoa muttei välttämättä oikeaa asennetta. Yhteistyötä ja dialogia tarvitaan.

Suomi oli viime vuonna hyvisten ykkönen.

Simon Anholt on lanseerannut hyvien maiden Good Country -indeksin, jossa vuosittain pisteytetään maat sen mukaan, kuinka paljon hyvää ne tuottavat koko maailmalle. Suomi oli viime vuonna hyvisten ykkönen.

Nyt Anholt puuhaa Good Generation -projektia, jossa on tarkoitus määritellä globaalit koulutustavoitteet seuraavalle sukupolvelle, jotta se pystyy käymään käsiksi maailmanlaajuisiin ongelmiin kuten ilmastonmuutokseen.

Kansainvälisten yhteisöjen lisäksi Anholt tahtoo kumppaneikseen maita niin idästä kuin lännestäkin. Hän toivoo, että Suomi olisi yksi niistä.

− Olisi hienoa, jos Suomi toimisi isäntänä yhteisissä keskusteluissa eri maiden ja organisaatioiden kanssa. Se voisi olla Suomen lahja muulle maailmalle.

Lähdettekö mukaan jakamaan maailmalle suomalaista koulutusta, osaamistanne, energiaanne ja innostustanne, Anholt kysyy suomalaisilta opettajilta.

− Jos tahdotte, että tämä on osa työtänne tulevaisuudessa, kertokaa se päättäjillenne.

 

Educan yhteydessä ensi kertaa järjestettyyn kansaiväliseen seminaariin ilmoittautui ennakkoon yli 500 osallistujaa. Kaikkiaan kansainvälisiä kävijöitä Educassa oli yli 700.