Työsuojeluvaltuutettu: Poikkeustila poiki työsuojeluun myös hyvää

Työsuojeluvaltuutettu Pasi Töytärin mielestä opettajien työ korona-ajan poikkeusoloissa on sujunut paremmin kuin mediasta ja somesta voisi päätellä.

Koronaepidemia on herättänyt paljon huolta turvallisuudesta, mutta työsuojelun näkökulmasta poikkeusolot ovat poikineet yllättäen myös hyvää.

Kun ihmiset liikkuvat vähemmän, myös tapaturmat ovat vähentyneet. Esimerkiksi Kouvolassa tapaturmien vähentyminen tuotti tammi–maalikuussa lähes 110 000 euron säästön edellisvuoteen verrattuna, työsuojeluvaltuutettu Pasi Töytäri kertoo.

Opetusalalla myös väkivaltailmoitukset ovat vähentyneet. Väkivaltaa sattuu tyypillisesti pienryhmissä, joissa on haastavasti käyttäytyviä oppilaita. Ryhmien väljyys on parantanut turvallisuutta.

 

Opettajataustainen Töytäri on päätoiminen työsuojeluvaltuutettu, joka edustaa Kouvolan perusopetuksen, lukion, ammatillisen koulutuksen ja nuorisopalveluiden henkilöstöä.

Poikkeusolojen aikainen työsuojelutilanne on Töytärin mielestä ollut paljon myönteisempi kuin mitä julkisuudesta voisi päätellä.

Etäopiskeluun siirryttäessä työsuojelutiimi auttoi korjaamaan ohjeistuksen, jonka mukaan opettajien olisi pitänyt tulla koululle työskentelemään.

Lähiopetukseen paluu perusopetuksessa herätti närää, mutta Töytärin mukaan opettajien kritiikki kohdistui valtiovallan päätöksiin, ei työnantajan toimintaan. Töytäristä oli järkevää, että koulut saivat miettiä järjestelyt itselleen sopiviksi.

Syksyssä Töytäriä huolestuttavat opettajien lomautukset, joista Kouvola päätti jo ennen korona-aikaa.

– Toivon, että sitä mietittäisiin vakavasti uudestaan.

 

Työturvallisuuden edistäjä

  • Työsuojeluvaltuutettu perehtyy työpaikan työsuojeluasioihin ja edustaa henkilöstöä niissä. Hän osallistuu työsuojelutarkastuksiin ja toimii työn turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi.
  • Lain mukaan kaikille vähintään kymmenen hengen työpaikoille on vaaleilla valittava työsuojeluvaltuutettu.