Jos oppilaan oppimäärä jossakin oppiaineessa on yksilöllistetty, ei luokanopettaja tai aineenopettaja voi olla vastuussa tämän oppiaineen opetuksesta.
Oppilaan kuuluu saada yksilöllistetyssä oppiaineessa kokoaikaista erityisopetusta. Sitä voi antaa erityisluokanopettaja tai kyseisen oppiaineen aineenopettajan kelpoisuuden omaava erityisopettaja.
Perusopetuslain mukaan oppimäärä on mahdollista yksilöllistää, jos oppilas ei pysty saavuttamaan opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita tässä oppiaineessa.
Oppimisen tuen uudistus muuttaa asiaa niin, että syksystä 2025 alkaen ei tehdä enää uusia yksilöllistämispäätöksiä. Jatkossa puhutaan oppiaineen oppimäärän rajaamisesta.
Käytännössä oppimäärän rajaaminen on sama asia kuin nykyinen yksilöllistäminen. Ainoa ero on siinä, että rajattua oppimäärää opetetaan aina joko pienryhmässä tai erityisluokassa. Sitä ei enää voi antaa samanaikaisopetuksena yleisopetuksen ryhmässä.
Luokan- tai aineenopettaja ei siis edelleenkään voi olla vastuussa rajatun oppimäärän opetuksesta. Uudistus todennäköisesti selkeyttää kysymystä opetusvastuista, koska rajattua oppimäärää opiskelevat eivät ole yleisopetuksen ryhmässä.
Rajattua oppimäärää opiskelevalla on jatkossakin aina oikeus saada kelpoisen erityisluokanopettajan tai kyseisen oppiaineen aineenopettajakelpoisen erityisopettajan opetusta.
Opetuksen järjestäjän pitää huolehtia resursseista jokaisessa koulussa, jossa on yksilöllistettyä oppimäärää tai syksystä alkaen rajattua oppimäärää opiskelevia oppilaita. Erityisopettajaresurssia on oltava riittävästi, jotta oppilaat saavat lain mukaisesti erityisopetusta.
Nykyiset yksilöllistämispäätökset ovat voimassa 31.8.2026 asti, joten uusi ja vanha järjestelmä ovat käytössä rinnakkain lukuvuoden 2025–2026 ajan.
Ennen päätöstä oppimäärän yksilöllistämisestä tai rajaamisesta oppilaan pitää saada oppiaineessa vahvinta mahdollista tukea eli kokoaikaista erityisopetusta. Näin voidaan todentaa, että hänellä ei ole vahvimmastakaan tuesta huolimatta mahdollisuutta saavuttaa oppiaineessa arvosanan viisi edellyttämää osaamistasoa.
Oppimäärän yksilöllistäminen on siis viimesijainen toimenpide, eikä sitä saa tehdä kevyin perustein, koska yksilöllistäminen vaikuttaa jatko-opintomahdollisuuksiin. Oppilasta ja hänen huoltajaansa pitää kuulla ennen yksilöllistämispäätöstä.

Onko sinulla palkkauksesta tai työehdoista kysymys, johon vastaaminen auttaisi myös kollegojasi? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Aihekenttään otsikko Kysy palkasta ja työehdoista.