OAJ toimii: Tukea, apua ja ystäviäkin

Potkimista, puremista, lyömistä ja naamalle sylkemistä. Erityisluokanopettaja Anne Paavolalla on ollut joka vuosi oppilas tai oppilaita, jotka ovat satuttaneet häntä fyysisesti. Myös sanallisia uhkauksia hän on joutunut kuulemaan.

– Olen tehnyt ilmoituksia uhka- ja vaaratilanteista muiden työntekijöiden kanssa. Joskus paikalla on ollut myös työsuojeluvaltuutettu. Yhdessä olemme pohtineet, miten työnteosta saataisiin turvallisempaa.

Ammattijärjestö on tuonut Paavolalle tukea monessa asiassa. Luottamusmiehen apuun hän on tukeutunut aikaisemman virkavalintansa yhteydessä, mutta myös silloin, kun Mikkelissä uudistettiin erityisopetuksen käytäntöjä.

– Tuntui hyvältä, kun saattoi luottaa siihen, että luottis paneutui asioihin ja tarkasteli uudistuksia meidän työntekijöiden näkökulmasta.

 

Paavola liittyi OAJ:n jäseneksi heti, kun valmistui ja aloitti opettajan työt Mikkelissä. Nykyisin hän työskentelee Valtion oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa.

Siirtyminen kunnalta valtiolle töihin herätti uusia kysymyksiä palvelussuhteen ehdoista. Niihinkin Paavola sai vastauksia OAJ:n edunvalvonnasta.

 

Omasta ammattijärjestöstään Paavola kertoo saaneensa neuvontaa, palvelua ja ystäviäkin. OAJ:n paikallisyhdistyksen toimijoita on hänen mukaansa ollut aina helppo lähestyä. Palvelu pelaa, ja monista on tullut hyviä tuttuja.

– Ammattijärjestöstä saan apua aina, kun tarvitsen. Ihmiset ovat siellä minua varten, hän sanoo.