10 syytä kuulua liittoon: OAJ kouluttaa

OAJ on ahkera kouluttaja. Vuosittain sen järjestämiin koulutuksiin osallistuu yli 35 000 jäsentä. Valtaosa OAJ:n keskustason koulutuksista on suunnattu luottamusmiehille, OAJ:n edunvalvontayhdistysten aktiiveille ja työsuojelutoimijoille. Alueyhdistysten koulutuksiin osallistuvat enimmäkseen yhdistysten toimijat, ja paikallistason koulutukset on tarkoitettu kaikille jäsenille. Koulutuksilla vahvistetaan opettajien yhtenäisyyttä ja tietämystä esimerkiksi opettajien oikeusturvasta, vastuista ja velvollisuuksista sekä palkkauksesta.

Vertaistukea vaikuttamiseen

Minna Oksa, luokanopettaja, Lieksa
”Aloitin paikallisyhdistyksen puheenjohtajana maaliskuussa 2016 ja tämän vuoden tammikuussa osallistuin OAJ:n valtakunnallisille paikallisyhdistysten puheenjohtajapäiville. Koulutus toi yhteen kokeneita ja vasta aloittaneita puheenjohtajia. Koulutuksessa sain paljon tietoa muun muassa yhdistysasioiden pyörittämisestä, viestinnästä ja taloudenhoidosta. Erityisen antoisaa oli keskustella muiden puheenjohtajien kanssa ja vaihtaa ajatuksia erilaisista käytänteistä yhdistysten hallituksissa sekä vaikuttamisesta virkamiehiin ja kuntapäättäjiin. Koulutuksen innoittamana saimme Lieksassa polkaistua käyntiin säännölliset tapaamiset hyvinvointijohtajan, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vastuuhenkilön, pääluottamusmiehen ja paikallisyhdistyksen puheenjohtajan kesken.”

 

Edunvalvontatietoa rivijäsenille

Marjut Koukkula, OAJ Päijät-Hämeen koulutussihteeri
”Keväisin järjestettävä eläketietokoulutuksemme vetää väkeä. Kivasti porukkaa on koonnut myös jäsenelle tarkoitettu edunvalvontakoulutus – olipa hän sitten uusi opettaja eli Upea tai kokenut opettaja eli Kopea. Meillä tarjotaan aina koulutuksissa ruoka, koska Lahteen tullaan pitkienkin matkojen päästä esimerkiksi Sysmästä tai Padasjoelta.
Järjestämme vuosittain myös kaikille jäsenille avointa koulutusta, jossa on käsitelty esimerkiksi äänenhuoltoa, puhejudoa tai positiivista ajattelua. Koulutukselta kaivataan yhä enemmän eväitä työssä jaksamiseen.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat kurittaneet kovasti esimerkiksi Koulutuskeskus Salpausta, ja ammatillisten opettajien osuus koulutuksissa on lisääntynyt. He haluavat ottaa asioista selvää ja saada vertaistukea.”

 

Kurssi rohkaisi aktiiviksi

Piia Kohonen, ammatillinen opettaja, Kouvola
”Suoritin pari vuotta sitten OAJ:n sopimustoiminnan ja työlainsäädännön perusopinnot. Opinnot antoivat minulle eväitä luottamusmiehen tehtävään, johon en olisi uskaltanut lähteä ilman koulutusta. Parasta antia oli muiden luottamushenkilöiden kanssa verkostoituminen.
Nyt olen ollut luottamusmiehenä pari vuotta. Kurssilla sain hyvät perustiedot oman sopimusalani edunvalvonta- ja sopimustoiminnasta ja järjestön rakenteesta. Opinnoissa harjoiteltiin neuvottelutaitoja, ja siitä ollut työssäni apua. Lisäksi oli hyvä, että kurssilla käytiin läpi työlainsäädäntöä ja oman sopimusalan työehtosopimusta, sillä niistä opettajilta tulee eniten kysymyksiä.
Eräät koulutuksen järjestäjät ovat aikeissa siirtää ammatillisten opettajien tehtäviä ohjaajille. Luottamusmies saa olla tarkkana.”

Seuraa sarjaa

Kymmenosaisessa juttusarjassa kerrotaan, miksi kannattaa olla OAJ:n jäsen.
Seuraavassa osassa, Opettajan numerossa 2/2018, kerromme liiton vaikuttamistyöstä.

Kurkista samalla jäsenetujen rahapuuhun. Jäsenyys hellii lompakkoa!