Nöykkiössä etäopetus hoituu kotoa käsin – koululle ei tarvitse tulla ellei ole lähiopetusta

Yläkoulu hiljeni Espoossa. Nöykkiössä opettajat antavat etäopetusta kotoa käsin. Heillä on sitä varten koululta omaksi saadut läppärit.

Espoossa sijaitsevassa Nöykkiön koulussa ehdittiin olla viikko lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen, kun maan hallitukselta tuli määräys siirtyä kolmeksi viikoksi etäopetukseen.

Rehtori Sari Hakola joutui miettimään, miten opetus ja turvallisuus taataan, kun valtaosa oppilaista siirtyy etäopetukseen, mutta erityisen tuen oppilaat jäävät lähiopetukseen.

Hallituksen ilmoituksen jälkeen opetuksen järjestäjä alkoi kiireesti valmistella omia ohjeitaan yläkoulujen sukemiseen. Espoo on iso kunta, jossa on hyvin erilaisia kouluja.

 

Opettajia suututti kaupungin ohje, että heidän pitäisi lähtökohtaisesti työskennellä koulussa, vaikka oppilaat ovat etäopetuksessa. Pian Espoo tarkensi, etteivät ohjeet ole muuttuneet: koulu päättää itse, miten ja missä opettajat tekevät etätöitä.

Lopulta oli koulujen vuoro ohjeistaa opettajiaan siitä, miten sulku toteutetaan. Aikaa valmistautumiseen oli niukat pari päivää. Hakola harmittelee kiirettä, mutta kiittelee apulaisrehtoreita, joista oli tässä tilanteessa suuri apu.

 

Maanantaina 8.3. Nöykkiön koulun 45:stä opettajasta on paikalla vain muutama. He opettavat nyt mahdollisimman paljon kotoa käsin.

− Koululla työskentelevät erityisluokanopettajat ja tarvittaessa myös erityisopettajat. Aineenopettajat tulevat koululle tarpeen mukaan, jos heillä on lähiopetusta, Hakola kertoo.

Opetusjärjestelyistä on rehtorin mukaan sovittu joustavasti yhdessä opettajien kanssa. Koululle saa tulla halutessaan, mutta kenenkään ei tarvitse tulla sinne ilman erityistä syytä.

 

Viime syksynä Espoo jakoi opettajille omat kannettavat läppärit. Nyt jokaisella on kaksi konetta, mikä on suuri parannus viime kevääseen.

Hakola uskoo, että tämän kevään etäjakso sujuu jo rutiinilla. Opettajilla on digitaidot hallussa ja osa materiaaleista valmiina.

Peruskoulun 7.–9. luokat ja toisen asteen oppilaitokset ovat etäopetuksessa 8.–28.3. koronapandemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.