Nettipalvelu toi rehtorille tehokkuutta sijaisrumbaan – ennen meni puolitoista tuntia, nyt vartti

Sijaisten hankkiminen on helpottunut merkittävästi Varaope-palvelun avulla, sanoo virka-apulaisrehtori Anssi Iivonen.

Viime vuoden syksynä virka-apulaisrehtori Anssi Iivosella saattoi mennä puolitoista tuntia päivässä siihen, että hän hankki soittelemalla ja whatsappaamalla sijaisia espoolaiseen Kuitinmäen kouluun. Sitten vuoden lopulla koulussa otettiin käyttöön Varaope-palvelu. Anssi arvioi, että tuo aika on kutistunut varttiin.

Anssi syöttää ilmoituksen sijaisuudesta netissä toimivaan palveluun. Sen jälkeen palvelu toimii vähän eri tavoin muun muassa kiireellisyyden mukaan. Jos esimerkiksi sijaista tarvitaan aamulla pikaisesti, tutuista sijaisista kootulle luottoringille lähtee tekstiviesti. Nopeiten reagoinut saa homman. Jos kukaan luottoringistä ei reagoi puolessa tunnissa, sijaisuus menee sähköpostitse kaikkien napattavaksi.

Jos taas ei ole kiire, sijaisuuden voi laittaa palvelussa haettavaksi – joko ensin luottoringille tai suoraan kaikille – ja koulu voi valita sopivimman hakijan.

– Varaopen kautta ei ole tullut yhtään huonoa sijaista, Anssi sanoo.

Sijaiset ovat työsuhteessa kaupunkiin, eivät Varaope-palveluun. Anssin mukaan sijaiset kehuvat palvelun helppokäyttöisyyttä ja sitä, että sen avulla voi pitää yhteyttä useisiin kouluihin.

– Paljon on sellaisia, jotka ovat opintojensa loppusuoralla ja hakevat ensimmäisiä työpaikkoja. Heillehän tämä on ihan ihanteellinen paikka verkostoitua.

Anssi kertoo, että erityistapauksissa sijaisia etsitään edelleen myös puhelimitse, ja ihan kaikki sijaiset eivät ole halunneet liittyä Varaope-palveluun. Koululla jo olevia sijaisia pyydetään edelleen usein kasvotusten jatkamaan sijaisuutta.

Kouluille maksullinen ja sijaisille maksuton palvelu

  • Operantes-yhtiön Varaope-palvelu on käytössä Espoossa, Helsingissä, Turussa ja Vaasassa. Käyttäjinä on noin 70 koulua ja 2 500 sijaista.
  • Noin 90 prosentille palveluun ilmoitetuista sijaisuuksista on löytynyt tekijä.
  • Palveluun hyväksytään sijaisia, jotka ovat alan opiskelijoita, joilla on kokemusta opettamisesta tai jotka kuuluvat jonkin koulun luottorinkiin.