Mun työ: Monikulttuurisessa päiväkodissa vietetään joulua kaikkia katsomuksia kunnioittaen

Päiväkodin jouluvalmisteluissa on tärkeintä tuoda lapsille joulun tunnelmaa ja iloa, Erja Hirvonen sanoo. Monikulttuurinen päiväkoti on opettanut, että joulun aikaa voi viettää yhdessä kaikille sopivalla tavalla.

Erja Hirvonen, Marjalan ja Mutalan päiväkotien johtaja ja varhaiskasvatuksen suunnittelija, Joensuu

 

Viime vuonna Marjalan päiväkodista mentiin vielä joulukirkkoon. Nyt Joensuun uusi varhaiskasvatussuunnitelma linjaa, ettei kaupungin päiväkodeissa järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia eikä toimituksia.

Katsomuskasvatuksen ydintä on kunnioittaa muita. Marjalan päiväkodissa äidinkieliä, kulttuureja ja uskontoja on useita. Joka kolmannella 75 lapsesta on muu kuin suomalaistausta.

Olemme henkilökunnan kesken käyneet läpi uusia käytäntöjä. Linjauksemme on selkeä. Uskonnoista tai uskonnottomuudesta saa puhua, ja kaikki katsomukset ovat samanarvoisia.

 

Muutos on iso, eikä kaikkien ole helppoa luopua perinteistä. Arvostamme edelleen suomalaisia jouluperinteitä ja kunnioitamme kaikkien huoltajien toiveita. Olemme kyselleet heidän ajatuksiaan jouluun valmistautumisesta ja juttelemme lasten kanssa siitä, mitä joulu heille merkitsee.

Joulujuhlan sijaan meillä on joululauluhetki, ja jouluaterialla maistelemme suomalaisia jouluruokia.

Tunnelmaa tihentää toiminnallinen joulukalenteri. Luukuista avautuu askarteluja, liikuntatehtäviä, perheiden yhteisiä joulupuuhia sekä retki lähimetsään koristelemaan joulupuu.