Missä ylituntikorvaus viipyy?

Kunnat korvaavat opettajien syksyn ylitunnit ja lisätehtävät viiveellä. Kuntatyönantajien johtava työmarkkinalakimies Teija Metsäranta kertoo miksi.

Opettajien elo–syyskuun ylitunnit ja lisätehtävät korvataan vasta lokakuussa. Miksi?

Ylitunnit ja erikseen korvattavat tehtävät määritellään työsuunnitelmassa, joka tehdään lukuvuodeksi kerrallaan. Ne eivät kerry automaattisesti, vaan ne pitää aina erikseen määrätä ja sijoittaa.

Taitekohta on heinä–elokuun vaihteessa, kun vanha työkausi päättyy ja uusi alkaa. Elo- ja syyskuun ylitunnit maksetaan viimeistään lokakuun palkanmaksun yhteydessä ja siitä eteenpäin aina palkkapäivinä. Sopimuksissa on sovittu, että ylitunnit voidaan maksaa viiveellä.

 

Eivätkö syksyn ylitunnit ole tiedossa jo aikaisin keväällä?

Jollakin opettajalla ylitunnit voivat olla tiedossa jo toukokuussa, mutta kaikilla näin ei ole. Pääsääntöisesti ylitunnit ja erikseen korvattavat tehtävät vahvistetaan palkanlaskentaan vasta heinä–elokuun vaihteessa.

Erityisesti isoilla koulutuksen järjestäjillä ylituntien ja erikseen korvattavien lisätehtävien määrää on mahdoton tietää ennen kuin lukuvuosi on alkamassa. Tilanne voi elää pitkäänkin riippuen oppilasmääristä, tuntikertymistä ja opettajien rekrytointitilanteesta.

 

Ylituntikorvaus on osa palkkaa. Miksi palkkaa alennetaan syksyllä?

Ylitunnnit ja erikseen korvattavat tehtävät ovat palkan liikkuva osa, mutta eivät varsinaista palkkaa. Esimerkiksi Helsingissä on sata peruskoulua ja palkanmaksussa on huomioitava neljäntuhannen opettajan työsuunnitelmat.

On inhimillistä, että jokainen ajattelee asiaa omasta näkökulmastaan. Laskentateknisesti tämä on kuitenkin ainoa vaihtoehto.