Enemmän kuin arjen sankari – Varhaiskasvatus on arvokasta muulloinkin kuin poikkeusoloissa

Varhaiskasvatuksen opettajasta tuli poikkeusolojen sankari. Anni Ruohonen toivoo, että työtä arvostettaisiin muutenkin.

Hurraa te arjen ässät, joiden ansiosta yhteiskuntamme toimii, vaikka koronavirus jyllää ja poikkeustoimet ovat voimassa! Varhaiskasvatuksen henkilöstölle satelee nyt kiitosta kaikkialta.

Varhaiskasvatuksen opettaja Anni Ruohosella on iso vastuu muulloinkin kuin poikkeustilanteessa. Laadukas varhaiskasvatus on itsessään tärkeää. Se on paljon enemmän kuin sen mahdollistamista, että lasten vanhemmat pääsevät omiin töihinsä.

− Itselleni työn merkitys on suurempi. Se on lasten oppimisen ja kasvun tukemista. Toivon, että tämä näkökulma muistettaisiin myös poikkeustilanteessa, Ruohonen sanoo.

Arvostusta vakaopettajille haetaan myös uusilla työehtosopimuksilla, joista OAJ neuvottelee parhaillaan.

 

Poikkeustilanteesta huolimatta maan hallitus on päättänyt pitää päiväkodit auki. Se kuitenkin toivoo, että kaikki vanhemmat, jotka vain voivat, pitävät lapsensa kotona, jotta viruksen eteneminen saataisiin kuriin.

Ruohonen tahtoo tiiminsä kanssa tukea myös niitä vanhempia, jotka ovat lastensa kanssa kotona. Hän suunnittelee Instagramiin lyhyitä videoita, joissa jaetaan vinkkejä kotona oleville ja kerrotaan lyhyesti, mitä taitoja nämä tehtävät harjoittavat. Näin vanhemmat saavat tietää, miksi esimerkiksi palapelin tekeminen on tärkeää.

– Pyrimme pitämään yllä normaalia toimintaa ja tukemaan koteja, jotta sielläkin jaksettaisiin toteuttaa näitä ideoita ja nähtäisiin, miten arvokasta työtä me teemme.

 

Perjantaina 20. maaliskuuta espoolaisessa Kyyhkyspuiston päiväkodissa lapsia on murto-osa normimäärästä. Henkilökunnasta moni on sairaana. Ruohosen 3–5-vuotiaiden ryhmässä on tavallisesti 22 lasta, tänään heitä on 8.

− Kaikki ovat tuttuja oman ryhmän lapsia. Pyrimme välttämään ryhmien yhdistämistä, jottei henkilökuntaa tarvitsisi pallotella ryhmästä toiseen.

Hiljainen perjantai tuntuu opettajasta oudolta. Nyt tilaa ja aikaa niin yksittäiselle lapselle kuin opetuksen valmistelullekin.

− Olen huolissani lapsista, jotka eivät nyt pääse kasvun tuen ja oppimisen piiriin, mutta samalla mielissäni siitä, että vanhemmat noudattavat suosituksia.