10 syytä kuulua liittoon: OAJ neuvoo

OAJ:n jäsenenä saat apua ja neuvoja omaa työtäsi ja työsuhteen ehtojasi koskevissa asioissa OAJ:n kouluttamilta luottamusmiehiltä. Luottamusmies tuntee paikalliset sopimukset, määräykset ja soveltamisohjeet sekä työpaikkojen olot. Hän on paras apu, kun työelämässä tulee vastaan palvelussuhdetta koskeva pulma. Työsuojeluvaltuutettu taas palvelee kaikkia työntekijöitä ja osallistuu yhteistoimintaan. OAJ kouluttaa heitäkin. He valvovat työympäristön turvallisuutta ja terveellisyyttä sekä työyhteisön hyvinvointia.

Luottis koputtaa kahdesti

Hanna Granberg, luokanopettaja, Sipoo

”Sain vuonna 2016 palkanlaskennasta viestin, että minulla oli tullut kahdeksan vuoden vuosisidonnaiset lisät täyteen. Tarkistin laskelman ja sieltä puuttui esimerkiksi yksi kokonainen vuoden työsuhde kokonaan. En saanut asiaan korjausta ja otin yhteyttä luottamusmieheen. Kului kuukausi ja asia oli korjattu.

Kahden vuoden kuluttua ajattelin lyhyellä matikallani, että kymmenen vuoden ikälisät olivat täyttyneet. Mutta ei, palkanmaksu harasi taas vastaan. Sama juttu: käännyin luottamusmiehen puoleen ja sain lisäni takautuvasti.

Omat korjaustoimeni eivät riittäneet. On hyvä, että luottamusmiehen palvelu on käytettävissä silloin, kun sitä tarvitsee.”

 

Työrukkasen ääni kantaa

Markku Kälviä, pääluottamusmies, Espoo

”Yksittäisiltä jäseniltä saan tyypillisesti palvelussuhteen ehtoihin liittyviä kysymyksiä. Niihin vastaaminen on tärkeintä työtäni ja jäsenpalvelua.

Jäsenkunnan työrukkasena pidän huolta siitäkin, että äänemme kuuluu myös poliittisille päättäjille ja johtaville virkamiehille. Edustan Espoossa noin 3000:ta OAJ:n yleissivistävää opettajaa. Olemme merkittävä henkilöstöryhmä.

Osallistun henkilöstön edustajana myös kaupungin opetus- varhaiskasvatuslautakunnan kokouksiin. Hyvän keskusteluyhteyden ja yhteistyön avulla olemme pystyneet vaikuttamaan isoihin, miljoonaluokan kysymyksiin ja pitämään kaupungin opetusresurssin maan tasoon nähden hyvänä.”

 

Avoimuus kannattaa

Mikko Raunio, työsuojeluvaltuutettu, Kerava

”Eniten autan opettajia ja muita työntekijöitä työkykyyn, jaksamiseen ja sisäilmaongelmiin liittyvissä asioissa. Sisäilma-asioissa Keravalla konkreettinen edistysaskel on ollut sähköinen ilmoituslomake, jonka esimerkiksi opettaja tai huoltaja voi täyttää ongelman tai oireiden ilmettyä. Ilmoitukset käsitellään kaupungin sisäilmatyöryhmässä, jonka pöytäkirjat julkaistaan kaupungin verkkosivuilla. Tämä on tuonut varsinkin huoltajien toivomaa avoimuutta ja johtanut myös toimiin.

Ilmoitusten perusteella on ryhdytty tutkimuksiin ja korjauksiin. Yksi koulu on kiinni, ja päiväkodille löydettiin juuri korvaavat tilat remontin ajaksi.”

Seuraa sarjaa

Kymmenosaisessa juttusarjassa kerrotaan, miksi kannattaa olla OAJ:n jäsen.

Seuraavassa osassa, Opettajan numerossa 8/2018, kerromme siitä, miten eri tavoin OAJ puolustaa jäsentään, jos sukset menevät työnantajan kanssa ristiin.