Olli Luukkainen: Sinunkin sopimuksesi on katkolla ensi keväänä

Kaikkien koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalalla työskentelevien sopimukset ovat katkolla 31.3.2020. Neuvottelutavoitteita pohtii ja hioo OAJ:n hallituksen asettama Tulo- ja palkkapoliittinen toimikunta. Lopullisista tavoitteista päättää OAJ:n hallitus, näillä näkymin joulukuussa. Ratkaisut syntyvät vasta maaliskuun lopulla.

Tavoitteita on luonnollisesti enemmän kuin on mahdollista saavuttaa. Tarkkoja tavoitteita ei kerrota julkisuuteen eikä kaikkia tavoitteita yleensä viedä kerralla pöytään. Se on sitä neuvottelutaktiikkaa.

Tarkkoja tavoitteita ei kerrota julkisuuteen.

Neuvottelujen välivaiheista ei ole viisasta kertoa julkisuuteen, koska ”raakileet” lähtevät helposti elämään jo saavutettuina ratkaisuina. Neuvottelumaailman ikivanha sääntö kuuluukin: Mitään ei ole sovittu eikä mikään ole varmaa ennen kuin kaikki on sovittu. Jokaisella tavoitteella on hintalappunsa, ja joka ikisellä kierroksella tapahtuu asioissa muutoksia vielä viimeisten tuntien aikana.

Neuvottelijoina toimii OAJ:n toimiston henkilöstö, ja neuvottelujen kuluessa keskustellaan jatkuvasti eri jäsenryhmien edustajien kanssa. Kun neuvottelupöydässä väännetään esimerkiksi ammatillisen koulutuksen vuosityöajan kirjauksia paremmiksi, yksityiskohdista käydään keskustelua OAJ:n ammatillisten opettajien (OAO) johdon kanssa. Kirjauksia perataan myös Ammatillisten opettajien (AO), Aikuiskouluttajien (AKOL), Tekniikan alan opettajien (TOOL) ja Kauppa- ja kulttuurialan opettajien (SKO) johdon kanssa.

Näin toimitaan myös yleissivistävässä koulutuksessa (YSI), varhaiskasvatuksessa (LTOL, pian VOL), yliopistoissa (YLL) sekä esimiestehtävissä (Sure, Opsia, Kea) toimivien jäsenten asioissa.

Tärkeintä on, että OAJ näyttäytyy ulospäin ja neuvottelupöytään yhtenäisenä joukkona, joka on tarvittaessa valmis puolustamaan kaikkia jäsenryhmiä. Keskinäiset väännöt on tehtävä järjestön sisällä, ei sosiaalisessa eikä muussakaan mediassa. Työnantaja käyttää kursailematta hyväkseen mahdollista viestiä epäyhtenäisyydestä, ja se vaikeuttaa tyydyttävän ratkaisun aikaansaamista.

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen

Lue samasta aiheesta