Olli Luukkainen: Koulut pidettävä kiinni lukukauden loppuun

Koulujen ja oppilaitosten sulkemista koronaepidemian alussa perusteltiin aivan oikein terveydellisillä syillä. Päätös oli luontevassa linjassa yleisten kokoontumisrajoitusten kanssa.

Nyt on kuitenkin alettu puhua koulujen avaamisesta. Tämäkin ratkaisu pitää tehdä terveys edellä.

 

Kouluja ei pidä missään tapauksessa tänä keväänä avata lähiopetukselle. Lasten, opettajien ja perheiden terveys edellä, se on opettajien viesti. Ei ole mitään järkeä koota lapsia pariksi viikoksi sairastumaan ja tautia levittämään.

Päätökset pitää tehdä terveys edellä.

Koulusulun päättymispäiväksi määriteltiin 13.5. Kevätlukukaudesta jäljellä olevat kaksi kouluviikkoa lähikoulua eivät merkittävästi muuttaisi oppimistuloksia. Oppilasarvioinnitkin tehdään valmiiksi toukokuun puolivälissä.

Koulujen avaamisella ei pystytä paikkaamaan niitä oppimispuutteita, joita osalle on etäopetuksen aikana tullut. Korjaavia toimia tarvitaan, mutta niiden aika on ensi luku- vuonna. Onnistuakseen tukitoimien järjestämisessä koulutuksen järjestäjät tarvitsevat tuhdin tukipaketin maan hallitukselta.

Esille on tuotu, että koulut pitäisi avata sen takia, että joissain perheissä on nyt vaikea tilanne ja osa lapsista ei saa kotonaan riittävästi huolenpitoa.

Asia on vakava.

Näiden lasten tilannetta ei kuitenkaan saada kuntoon sillä, että he tulisivat kymmeneksi päiväksi kouluun.

Jokainen koulupäivä he tulevat kouluun kodeistaan ja jokaisen koulupäivän jälkeen he palaavat sinne. Lisäksi näilläkin lapsilla ja perheillä on joka tapauksessa edessään kesä- ja heinäkuu.

 

Varhaiskasvatusta ei ole suljettu, mutta vanhemmat ovat pitkälti pystyneet pitämään lapset kotona. Päiväkodeissa lapsia on ollut 23 prosenttia normaalista määrästä.

Varhaiskasvatuksen ja lähiopetusta erityisopetuksessa sekä alimmille luokille tarjoavan perusopetuksen suurin ongelma on tällä hetkellä, että henkilöstöllä ei ole suojavarusteita. En ole havainnut edes minkäänlaista vastuuntuntoista yritystä hoitaa tätä turvallisuusasiaa kuntoon.

 

Olli Luukkainen on OAJ:n puheenjohtaja.

olli.luukkainen@oaj.fi

Twitterissä @OlliLuukkainen